Belivuk na izjašnjavanju o drugoj optužnici: Nije mi žao što je Vukotić ubijen

Vesti 27. sep 202216:48 > 19:145 komentara
Izvor: Tanjug/ Miloš Milivojević

U Specijalnom sudu u Beogradu završeno je pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i njihove kriminalne grupe za sedam teških ubistava i druga krivična dela. Na današnjem ročištu okrivljeni po drugoj optužnici koja Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 10 osoba tereti za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, izjašnjavali su se o navodima ove optužnice.

Miljković je insistirao da govori prvi i njegovo izlaganje je najduže trajalo – gotovo sat vremena.

Povezane vesti

Prema rečima advokata, Miljković je došao dobro pripremljen i sa obimnim spisama podvučenim markerom stranicu po stranicu.

Za govornicom je rekao da je 14 DNK tragova pronađeno u Ritopeku i upitao sudiju da li su to tragovi žrtava ili ubica ili nekih trećih lica.

Tužilac Saša Ivanić je na prethodnom ročištu pomenuo da je u Istanbulu uhapšen Radoje Živković, glavni osumnjičeni za ubistvo Jovana Vukotića. On je inače muž Aleksandre Živkovic vlasnice placa u Surduku gde je spaljeno telo ubijenog Mihajlovića. Na to se Miljković referisao i kazao da poznaje Živkovića ali da to ne dokazuje da je izvršio ubistvo.

Nakon njega za govornicu je stao Veljko Belivuk i rekao je da mu nije žao što je ubijen Vukotić, jer je on naručio njegovo i ubistvo Marka Miljkovića.

Kratkim izlaganjem ostalih optuženih kao i tužioca u ovom postupku završeno je pripremno ročište.

Ova druga optužnica postala je pravosnažna početkom juna, a u julu je spojena sa optužnicom koja Belivuka i njegovih 29 saradnika tereti za pet teških ubistava, otmice, silovanje, mučenje, trgovinu drogom i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Obe optužnice do detalja opisuju kako je grupa Veljka Belivuka najpre mamila, a potom ubijala svoje žrtve.

Tužilaštvo je to zaključilo na osnovu sadržaja poruka koje su članovi ove grupe razmenjivali putem aplikacije za zaštićenu komunikaciju „Skaj“. Tu aplikaciju dešifrovala je francuska policija i podatke dostavila srpskoj.

Taj sadržaj, koji podrazumeva i fotografije mučenja i ubistava, predstavlja ključni dokaz o zločinima ove grupe. Međutim, odbrana optuženih na sudu pokušava da ospori ove dokaze, jer tvrdi da su dobijeni na nezakonit način.

Osim ovih dokaza postoje i svedočenja članova grupe koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom.

Glavni pretres odnosno suđenje u postupku ptotiv grupe Veljka Belivuka odrzace se 17. oktobra.

Komentari

Vaš komentar