Kovid propusnice – generalna proba: Inspekcija u kontroli, informisala građane

Vesti 23. okt 202122:15 > 25. okt 2021 15:24 135 komentara
N1

Nedeljama se o njima govorilo, slušali smo gotovo svaki dan da je odluka o kovid propusnicama spremna i od subote uveče one postaju uslov za ulazak u zatvorene delove ugostiteljskih objekata od 22 časa, pa sve dok se ne zatvore.

U subotu uveče počela je inspekcijska kontrola njihove primene, tačnije generalna proba u Savamali. Komunalni i sanitarni inspektori u toku noći su samo informisali građane i vlasnike lokala, a od ponedeljka kreće kažnjavanje.

Na terenu će u narednom periodu biti 2.400 inspektora koji će obilaziti lokale i proveravati da li se ta mera poštuje.

Pod kovid propusnicom podrazumeva se digitalni zeleni sertifikat koji potvrđuje da ste primili drugu ili treću dozu vakcine protiv koronavirusa, u proteklih od 210 dana ili sedam meseci. Zatim, u objekat ćete moći da uđete i ako imate PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi, antigenski test ne stariji od 48 sati, kao i potvrdu o preležanom kovidu ne stariju od 210 dana.

Kovid redari ugostiteljskih objekata su u obavezi da proveravaju da li gosti imaju neku od ovih potvrda i da ih zamole da napuste objekat ukoliko ih nemaju.

N1

Predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor i ministarka Marija Obradović izjavila je za RTS da će inspektori u subotu i nedelju uveče imati ulogu „savetodavnog nadzora“, dok od ponedeljka postoji mogućnost kažnjavanja, pisanja prekršanjih naloga. Kako je navela Obradovićeva, ukoliko u zatvorenom delu ugostiteljskog objekta ima ljudi bez kovid sertifikata posle 22h, taj objekat će biti ispražnjen i zatvoren na 24 časa. A ako se narednog dana to ponovi, ići će se na novčano kažnjavanje – od 300.000 dinara za pravno lice, za odgovorno nešto manje, kao i 5.000 za građanina koji se nije pridržavao mere, objasnila je.

Marijana Čubrila iz kafića “Hešteg” rekla je u subotu za N1 da od nadležnih nisu stigla nikakva uputstva o kovid propusnicama, tako da je odlučila da će njen lokal skratiti radno vreme i neće biti otvoren posle 22 sata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare