Počela izgradnja nove zgrade za sudove i tužilaštva u Novom Sadu

Vesti 19. nov 202113:39 4 komentara
palata pravde novi sad
Tanjug/Nenad Mihajlović

Ministarka pravde Maja Popović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević položili su kamen temeljac za zgradu u kojoj će biti smeštena krivična odeljenja Osnovnog i Višeg suda u Novom Sadu, kao i Osnovno i Više javno tužilaštvo.

Kako se navodi u saopštenju gradske uprave Novi Sad, izgradnju modernog i energetski efikasnog objekta, finansira EU sa više od 13 miliona evra, dok će troškove njegovog opremanja snositi Ministarstvo pravde.

Prema rečima predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu Darka Tadića zgrada koju trenutno koriste pravosudni organi projektovana je 1960. godine kada je Novi Sad imao 100.000 stanovnika, a sada ima oko pola miliona građana.

Kako je rekao, u njoj je smešteno sedam pravosudnih organa i 1.200 nosilaca pravosudnih funkcija, državnih službenika i nameštenika.

Gradonačelnik Vučević istakao je da je Novi Sad na ovakav projekat čekao godinama.

„Podržavamo napore koje Srbija preduzima u cilju povećanja efikasnosti pravosuđa i nezavisnosti sudstva, i što u reformskim procesima uzima u obzir stavove Venecijanske komisije koja je dala pozitivnu ocenu onoga što je do sada urađeno. Ulažemo i u unapređenje IT infrastrukture u pravosuđu, radi bržeg i boljeg upravljanja predmetima“, rekao je Žiofre.

On je dodao da je EU dosta uložila u rekonstrukciju i izgradnju 21 objekta pravosudnog sistema u Srbiji.

„Drago mi je što imamo priliku da još jednom budemo svedoci aktivnosti koje Ministarstvo pravde sprovodi u cilju dodatnog unapređenja rada našeg pravosuđa, uz podršku partnera iz Delegacije EU u Srbiji i Grada Novog Sada“, rekla je Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare