Pobedila na konkursu a ne vodi školu, tvrdi – zbog predsednika opštine Leposavić

Vesti 13. mar 202119:58 58 komentara

U Osnovnoj školi Leposavić, u istoimenom mestu, poslednjih šest meseci birao se novi direktor. Na konkursu su se pojavila dva imena - Mirjana Barać i Silvana Magovčević. Najviše glasova dobila je dosadašnja direktorka Barać, međutim, na čelu škole je ipak Silvana Magorčević, po rešenju Ministarstva prosvete postavljena kao vršilac dužnosti. Mirjana Barać tvrdi za N1 da je bila pod pritiskom predsednika Opštine Leposavić da ne konkuriše, a zatim i da su njene kolege pozivane da ne glasaju za nju. Uprkos svim pritiscima na konkursu je pobedila, ali nije direktorka.

Mirjana Barać osam godina direktorka je škole Leposavić u kojoj ima više od 700 đaka. Ponovo je konkurisala za istu poziciju i osvojila većinu glasova, međutim, kako tvrdi, pritisci  predsednika opštine Leposavić ipak su pobedili.

„Tada bivam pozivana od strane predsednika opštine Zorana Todića da dođem na sastanak kod njega i pri tome doživljavam da vrši veliki pritisak na mene, da ne bi trebalo da učestvujem na konkursu“, priča za N1.

N1: Na koji način vam to kaže? Zbog čega da ne učestvujete?

„Ne zna tačno zbog čega, ali jednostavno rečima – šta sam odlučila i da ne bi trebalo da se javim, tako da ja to doživljavam kao jednu pretnju“, navodi Barać.

Za izbor direktora glasaju svi radnici u školi koji su, takođe, kako tvrdi, Barać dobijali poziv iz Opštine. Dokumentacija Mirjane Barać stiže u Ministarstvo tek pošto je njen mandat istekao.

„Stičem utisak da je sve rađeno sa ciljem da meni istekne mandat kako bi se stekli zakonski uslovi za postavljanje v.d. direktora u Osnovnoj školi Leposavić“, kaže Barać.

U dopisu iz Ministarstva prosvete, koji je potpisao ministar Branko Ružić, navodi se da bi izbor bilo kog kandidata sa liste mogao da dovede u pitanje nesmetano funkcionisanje škole, pa se raspisuje ponovni konkurs i postavlja v.d. direktora.

N1: Ko je zapravo vršilac dužnosti?

„Vršilac dužnosti je lice koje se nalazilo na listi i konkurisalo za izbor direktora ustanove“, odgovara Barać.

Pismo Vučiću

Mirjana Barać obraća se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Pismo nije želela da nam pokaže, ali tvrdi da je u njemu napisala sve detalje o tome šta joj se dogodilo.

„Svesna sam toga da predsednik države ne može u svakom trenutku da zna šta se dešava na terenu, ali svakako bi trebalo da bude obavešten o radnjama lokalnih funkcionera“, kaže Barać.

N1: Da li mu se obraćate kao predsedniku države ili kao predsedniku SNS-a?

„I kao predsedniku države i kao predsedniku stranke“, odgovara.

N1: Da li ste član Srpske napredne stranke?

„Jesam, član sam od osnivanja“, navodi.

N1: Učestvujete u svim tim političkim akcijama?

“ Da, u svim akcijama“, dodaje.

N1: Kako ćete se vratiti sad u Leposavić, osećate li strah?

„Doza bojazni uvek postoji, ali mislim da je Srbija demokratska država u čijem sastavu je i Kosovo i Metohija. Računam da neće biti nikakvog dodatnog pritiska i apelujem na Ministarstvo da još jednom izvrši reviziju svojih naređenja i da donese ono rešenje koje je u skladu sa zakonom“, kaže sagovornica N1.

Članovi školskog odbora delegirani ispred roditelja podneli su ostavke na te funkcije, zbog nepoštovanja zakona, a N1 televizija obratila se i Ministarstvu prosvete, ali i predsedniku opštine Leposavić, međutim, odgovore nismo dobili.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare