Po meri metro: Vesić pravi farsu od javnog uvida u plan izgradnje metroa

Vesti 10. sep 202112:545 komentara
Izvor: N1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić svojim izjavama unapred obesmišlјava zakonsku proceduru i javni uvid u Plan generalne regulacije šinskih sistema, govoreći da nikakve izmene trase metroa nisu moguće, poručuju iz udruženja građana "Po meri metro".

Udruženje „Po meri metro“ podseća da javni uvid u Plan generalne regulacije šinskih sistema Beograda traje do 24. septembra, i da predstavlja zakonsku obavezu i služi da tokom njega građani iskoriste svoje zakonsko pravo da na plan iznesu svoje primedbe, koje su nadležne institucije u obavezi da uzmu u razmatranje.

POVEZANE VESTI:

„Rasprava o Planu generalne regulacije šinskih sistema i podnetim primedbama građana, kao i potencijalno usvajanje samog Plana u Skupštini Grada, tek predstoji. Međutim, zamenik gradonačelnika g. Goran Vesić svojim izjavama unapred obesmišlјava zakonsku proceduru, govoreći da nikakve izmene trase metroa nisu moguće“, ocenjuje se u saopštenju.

Dadaje se da Vesić takvim izjavama od javnog uvida pravi farsu, unapred poručujući da će sve primedbe građana na Plan generalne regulacije šinskih sistema, vezane za metro, biti odbačene.

„Sve primedbe vezane za metro na ranom javnom uvidu u februaru 2020. su bile odbačene sa objašnjenjem da su trase metroa usvojene Master planom saobraćajne infrastrukture Beograda – Smart planom 2017. godine i da ih nije moguće promeniti. Po najavama gospodina Gorana Vesića možemo zaklјučiti da će iste odgovore
građani dobiti i sada, na trenutnom javnom uvidu“, poručuje se u saopštenju.

Udruženje „Po meri metro“ ocenjuje da Grad Beograd na javni uvid očigledno gleda kao na nešto što mora sprovesti „pro forme“, ali bez ikakvih stvarnih namera da ispuni svoje zakonske obaveze tako što će makar i razmotriti moguće primedbe građana na plan metroa.

„Dolazimo do zaklјučka da je tzv. Smart plan, koji je usvojila skupština Grada Beograda 2017. godine bez ikakve javne rasprave ili javnog uvida, zacementirao sva buduća saobraćajna rešenja u Beogradu, i da je sve posle toga samo predstava za javnost“, ističe se u saopštenju.

Udruženje građana „Po meri metro“ podseća i da već nekoliko meseci ukazuje na ozbilјne nedostatke plana metroa predloženog unutar Plana generalne regulacije šinskih sistema, i već nekoliko nedelјa u direktnom kontaktu sa građanima skuplјa potpise za peticiju, sa cilјem izmene plana.

Konkretni predlozi udruženja, vezano za prvu liniju metroa, je da ona ima stanice na novoj glavnoj železničkoj stanici Prokop i kod Kliničkog centra Srbije, te da se moraju pokriti i južna gradska naselјa – Vidikovac, Cerak, Cerak Vinogradi, Labudovo i Petlovo brdo.

Komentari

Vaš komentar