Plusevi i minusi Bilčika Srbiji: „Taktika musaka“ – afere „vruć krompir“?

Vesti 25. feb 202119:52 7 komentara

"Cenim što je nova Vlada shvatila evropske integracije kao prioritet, to su dobre poruke'', rekao je za N1 izvestilac Evropskog parlamenta o napretku Srbije Vladimir Bilčik. Za poslednji izveštaj koji je pisao o Srbiji, kaže da je realističan i da je glavna poruka da je Srbija napravila napredak kada se radi o integracijama, pre svega u dijalogu s Prištinom. Međutim, u izveštaju su i žaljenje zbog širenja antievropske retorike i dezinformacija, a pominju se i afere Krušik, Jovanjica i Telekom.

Idemo napred, ali na svom putu ne propustimo priliku i da napravimo po neki problem. Tako u očima evroparlamentaraca izgleda put Srbije ka Evropskoj uniji. Poručuju, napravili ste napredak, ali su potrebni i konkretni rezultati.

povezane vesti

„Imaćemo manje razgovore o konkretnim slučajevima u Srbiji, slučajevima u vezi sa korupcijom i organizovanim kriminalom, ako i kada Srbija popravi svoju ukupnu strukturu i zabeleži uspeh u reformi pravosuđa i vladavini prava. Želeo bih da na tome radimo zajedno sa svim političkim strankama u Srbiji“, kaže Bilčik.

Ekonomiji i konstruktivnom dijalogu sa Prištinom Bilčik je upisao plus. Minus ide za Krušik, Jovanjicu i Telekom, za koje se traži efikasna istraga.

„Već neko vreme EU, odnosno njeni centralni organi, Evropska komisija, kao i pojedine članice, Nemačka, prema nama primenjuju taktiku koju ja u šali zovem musaka, red mesa, red krompira. Meso su pohvale, krompiri su kritike“, kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Ivo Visković.

Afere su izveštaj ušle kroz amadmane koje je izglasao Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta. Predsednik ih optužuje da lažu zarad, kako kaže, političkog profita. Jer, iz ugla ovog pravnika, istrazi u slučaju Jovanjice više mesta nema.

„Država je razrešila, država je pohapsila ljude. Šta je problem u Jovanjici, vi mi kažite. Šta je problem?“, zapitao je Vučić.

„Ja ne želim da se sada zaglavimo oko jednog pitanja, iskreno mi u EP nismo tu da se bavimo detaljima u srpskoj politici. To je na političarima iz Srbije“, kaže Bilčik.

Profesor Visković pridaje značaj amandmanima, misli da se njima kritika konkretizuje. Ranije su nas, kaže, kritikovali uopšteno. Kao važno ističe i to što su afere pomenute zahvaljujući glasovima većine članova.

„To pokazuje da je došlo do promene u tom smislu da se oni lakše usaglašavaju oko nekih promena i stavova, odnosno da politika prema nama postaje sve više zajednička politika, ne jedne grupacije, nego nekoliko grupacija unutar Evropskog parlamenta“, ističe Visković.

Prvi čovek parlamenta ne optužuje kolege iz Evropske unije da lažu. Kaže bitno je šta neko misli o nama, a moguće je i da će se Bilčikov izveštaj naći pred našim poslanicima.

„Ja sam rekao da smo mi spremni da o svakom izveštaju koji dođe iz Brisela ovde razmatramo i da donosimo naše ocene o tome“, naglasio je Ivica Dačić.

Evropski poslanici o izveštaju će se izjašnjavati na plenarnoj sednici 24. i 25. marta u Briselu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare