Plan konsultacija „zakuvao“ situaciju Srbiji: Strah od uvođenja sankcija

Vesti 27. sep 202219:07 123 komentara

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je da je video Plan konsultacija koji su potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, da u njemu nema ničeg posebnog, ali da je Rusija želela to da bi opravdala svoj rat u Ukrajini. Dok evropske Socijaldemokrate traže prekid pristupnih pregovora, ukoliko se Srbija ne usaglasi sa sankcijama protiv Rusije, deo opozicije strahuje da bi sankcije na kraju mogle da budu uvedene samoj Srbiji. Ministarka energetike Zorana Mihajlović, pak, poručuje - pravac Zapad.

Srbija nije pod napadom, tvrdi ambasador Hil, niti je reč o koordinisanoj kampanji Zapada protiv nje. Prema njegovim rečima, SAD su tražile objašnjenje jer je bilo čudno da Srbija na marginama Generalne skupštine UN potpiše dokument sa Rusijom, kao da se u svetu ništa ne dešava.

„Video sam taj plan i tu nema mnogo sadržaja. Pitanje je zašto je Rusima to bilo potrebno i jasno je da im je to bilo potrebno da bi dobili potvrdu, validaciju za njihov rat u Ukrajini. Zemlje širom sveta su osudile ruske postupke, osudila ih je moja zemlja, osudila ih je i jedna Indija, čak je i kinesko rukovodstvo kritikovalo ruske postupke prema Ukrajini. Niko ne podržava Rusiju u njenim namerama i pitanje je zašto bi dobili bilo kakvu potvrdu odnosa, imajući u vidu šta čine svom susedu“, rekao je ambasador Kristofer Hil.

POVEZANE VESTI:

Odluku Srbije da ne prizna rezultate ruskog referenduma u četiri ukrajinske oblasti, Hil vidi kao pozitivnu.

„Srbija je u pravu, ne treba da prizna te referendume, jer nisu pravilno sprovedeni, to su referendumi pod puškom, uz pretnje bajonetom ljudima“, dodao je ambasador.

U međuvremenu je poslanička grupa Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu iznela stav da Evropska unija ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se Beograd ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Vladimir Obradović ocenio je da su poslednji potezi Evropske unije „priprema terena za uvođenje sankcija“ prema Srbiji.

„Ja to vidim ili ćemo mi neki oblik sankcija uvesti Rusiji ili će ostatak sveta uvesti sankcije nama. Tako da nije tu stvar da li mi to želimo, nego da li nam je u ovom trenutku bitnija naša zemlja, naša ekonomija ili ruska. To je na žalost takav izbor. Mene nerviraju tumačenja po kojima mi treba da se držimo neutralno, kao da smo na izboru za mis sveta. To jednostavno nije moguće. Bilo bi lepo, ali nije moguće“, smatra poslanik SSP-a Vladimir Obradović.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da je Srbiji mesto u EU, uz sve koji osuđuju agresiju.

„Pravac Zapad, što ne znači da Srbija ne vodi svoju politiku i da sama odlučuje. Srbija čak i da hoće ne može da bude neka nova regionalna jedinica u Ruskoj Federaciji. Ne može ni da bude provincija u Kini, niti savezna država u Americi. Geografija nam to ne dozvoljava. Dakle, naše je mesto u Evropi, nema drugog izbora bez obzira na razne poruke koje možete da čujete u mnogim medijima od raznih lobi grupa“, rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ivo Visković, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže da su konsultacije među ministarstvima spoljnih poslova uobičajena stvar, ali da vremena nisu uobičajena.

„U ovom času raditi to izgleda kao namerno izazivati Zapad, a to nije u našem interesu. Mislim da nije bila namera, ali trenutak nije srećno odabran“, poručio je Visković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi u naredna dva dana da se obrati javnosti povodom situacije nastale u odnosima sa Evropskom unijom, zbog potpisivanja plana konsultacija sa ruskim Ministarstvom spoljnih poslova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare