Plan imunizacije na duge staze – nepoznat

Vesti 04. jan 202119:5412 komentara
Podeli:

Pre gotovo dve nedelje u Srbiji je zvanično počela vakcinacija protiv kovid-19 prvim dozama "Fajzer-BioNtekove" vakcine. U danima koji su usledili, državni zvaničnici više puta su napomenuli da je Institut za javno zdravlje "Batut" napravio plan imunizacije. Međutim, detalji plana masovne imunizacije nisu poznati, a iako je najavljeno da će danas biti poznat plan vakcinacije ruskom vakcinom "Sputnik V", ni njega još nema. Stručnjaci kažu da sve zavisi od dinamike isporuke vakcine, a negoduju što sve doze koje su stigle do danas, nisu utrošene.

Ko će i kada nakon korisnika domova za stare dobiti vakcinu protiv koronavirusa i kada bi mogla da počne prijava? Za sada plan na duge staze nepoznat, a epidemiolog Zoran Radovanović objašnjava da je kalendar imunizacije teško predvideti.

„Jedna je stvar šta pričaju i obećavaju političari, a drugo je kako će stvarno taj dotok da ide zato što je potražanja u svetu mnogo veća od ponude. Niko ne može da pretpostavi kojom će brzinom, kojim tempom i koliko doza će nam stizati od pojedinih proizvođača“, kaže Radovanović.

Povezane vesti

Dugoročni plan masovne vakcinacije će biti komplikovan i nejasan jer se ne radi samo o jednoj vakcini, objašnjava Radovanovićev kolega Radmilo Petrović i dodaje – ni ono što je stiglo u simboličnim količinama nije utrošeno.

„Toliko smo kukali da što pre dođe vakcina, a onda kad je došla mi je na kašičicu dajemo, na tenane. Eto, to nije u redu, to je trebalo da plane za dva dana. Evo, došla je i ruska vakcina pa isto – čekali smo da se provedu praznici, pa da se napravi plan, pa tek onda sutra, prekosutra da Vlada to odobri, mnogo se ide sporo“, ocenio je Petrović.

A vremena za čekanje nema, napominje član Kriznog štaba Predrag Kon.

„Ja već očekujem da će do kraja januara već to biti prisutno u domovima zdravlja ili početkom februara… To je ono što ja očekujem s obzirom na podatke koje imam. Jer, pazite, vakcinacija zdravstvenih radnika i ovih u domovima za negu starih ako ide ovakvim tempom jednostavno, neće se nikad sprovesti“, rekao je Kon

Nepoznanica je i kada bi mogla da počne kampanja podrške imunizaciji, s obzirom na to da kod dela građana postoji otpor prema njoj. I podizanje svesti je pod znakom pitanja zbog dinamike isporuke, kaže Radovanović.

„Vi ste mlad čovek, na primer, ja ne verujem da ćete Vi dobiti vakcinu pre kraja leta. Ne možete da sada mobilišete stanovništvo, da kažete vi morate što pre, ljudi, u pitanju je život i onda kada dođu da zavrnu rukav vi kažete: e, pa to je za šest meseci, možda za devet“, navodi Radovanović.

Zvanične kampanje možda nema, ali dok ona ne počne, lekari se trude da budu primer.

„Mi smo sad po prvi put krajem godine, početkom ove nove godine, dobili vakcinu koju je odobrila Svetska zdravstvena organizacija, koju sam ja primila pre deset dana i nemam nikakve neželjene reakcije. Bilo je malo na mestu uboda, ali to vrlo brzo prođe i to nije ništa različito u odnosu na vakcinu protiv gripa koju primam svake godine od ’95“, kaže Vesna Šuljagić iz Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek saopštio je danas da će se do kraja nedelje vakcinisati još 11.000 zdravstvenih radnika i korisnika domova za stara lica i najavio je da će se ubuduće detaljni planovi imunizacije praviti na nedeljnom ili desetodnevnom nivou.

Komentari

Vaš komentar