Pivljanin: Vlast mora da ima poželjnog neprijatelja, Đilas otpao, ostao je Šolak

Vesti 25. avg 202222:25 11 komentara
N1

Dragan Šolak, manjinski vlasnik Junajted grupe u okviru koje posluju N1, Nova S, Newsmax i Danas, univerzalni je neprijatelj vlasti, ako je suditi po naslovnim stranama tabloida. Novinar Ranko Pivljanin ovu pojavu objašnjava time da vlast mora da ima poželjnog neprijatelja i dodaje da je to onaj koji ne može da naškodi a dobar je za skretanje pažnje sa bitnih događaja.

Pročitajte još:

„Izvršen je detant između vlasti i opozicije. Otpao je (Dragan) Đilas i ostao je Šolak. Oni su novinare učitali kao opoziciju. Vi i ja smo tajkunski novinari… Opoziciju su rastočili, razvalili i sad su im novinari opozicija. Oni nas tako doživljavaju i tako se sa nama bore“, rekao je Pivljanin u emisiji N1 Direktno komentarišući napada tabloida i predstavnika vlasti na novinare N1, Nove i drugih medija koji posluju u okviru Junajted grupe.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić dodaje da „ovakva vrsta režima koristi i nauku i određena znanja iz komunikacija“, a da za svoje političke protivnike bira one koji su manje opasni i onada ih napada.

„I njih napada, napada, napada, pa onda pravi sporazum sa njima. Šolak je biznismen, on se ne bavi politikom i mislim da nema ni neka elementarna znanja o politici. U tim okolnostima režim gleda te ljude, i kad ih napada, uvek kao potencijalne partnere u nekom dogovoru, na kraju finansijskom. Jer Vučićev sistem počiva na medijsko-finansijskoj dominaciji i na instrumentu fizičke sile. I taj sistem laže, on laže sve“, rekao je Tadić.

Dodaje da režim Aleksandra Vučića upravlja lažima, novcem i silom i ističe da to može svako ako ima takvu moralnu strukturu.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Slaviša Orlović u napadima na Šolaka vidi pradigmu u čijoj je srži problem kritičke reči, prava na drugačije mišljenje i tolerancija razlika.

Objašnjava da u Srbiji postoje razne podele, a da se u ovom slučaju radi o podeli na Srbiju koja gleda N1 i Novu, i čita novine Nova i Danas, i na drugu Srbiju koja čita tabloide i gleda kanale sa nacionalnih frekvencija.

„I te dve Srbije pokazuju rezultati izbora“, istakao je Orlović, dodajući da se u najvećem delu Srbije gleda Pink ili Hepi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare