Pivljanin: „Brdo javašluka“, na putu smo da se Srbija pretvori u veliku deponiju

Vesti 10. avg. 202109:27 > 15:2443 komentara
Podeli:

Urednik portala Nova Ranko Pivljanin izjavio je, povodom požara na deponiji u Vinči, kao i drugih ekoloških problema u zemlji, da smo na putu da se država pretvori u veliku deponiju i da je poslednji trenutak da se "upale lampice" i počnemo da ta pitanja rešavamo na pravi način.

„U rasprodaji Srbije, gde se dovode bez kriterijuma strani investitori – govorim o kompaniji koja će da istražuje po Jadru i tim kineskim zagađivačima…Vidimo juče i Vučić se u usudio i pozvao Kineze u Boru da se pozabave filterima i zaštitom, iako samo govori lepe stvari o svojim kineskim prijateljima i investitorima. Dakle, da se naša država ne pretvori u veliku deponiju, a na putu smo! Jedan veliki rudnik. Ostaćemo bez zemlje, kolika god da je, i nažalost ispražnjena od naroda – ona više takva nikome neće trebati. Dakle, možda je to poslednji trenutak da nam se upale lampice i da počnemo to da rešavamo na pravi način – ne pozivima na ostavku, nego da se otvoreno iznese u javnost, da se istina kaže“, rekao je Pivljanin za N1.

Povezane vesti

On je rekao i da je, pošto živi na Voždovcu sinoć osetio u Banjičkoj šumi „taj miris javašluka koji traje 40 i više godina koliko postoji deponija“.

Ističe da je informisanje o ovom problemu takvo da se „zataška i zasipa nekim drugim informacijama“. „Ta deponija narasla je na 70 metara i ona zapravo neprestano gori, a ovo što se sada dešava su ti krucijalni incidenti kad to možemo i da vidimo i da osetimo – da se trujemo“, kaže.

„Tu se govori o PM česticama, a gledao sam juče stručnjaka koji govori o drugim agensima, a za neke sam prvi put čuo koji su još agresivniji i štetniji, a faktički se ne mere“, rekao je Pivljanin i dodao da je kljuno da ne znamo zašto nas tako dugo decenijama truju.

Podsetio je da deponijom sada upravlja japansko francuska kompanija, a setio se, kaže, da je upravnik bio i „neki čovek koji bio optužen za nešto, bivši policajac“. „Tu ima veliko brdo javašluka, ne mislim da optužim samo ovu vlast, u pitanju je problem našeg nemara“, rekao je Pivljanin i dodao da bi grad sa dva miliona stanovnika morao to da reši.

Ocenio je i da će dolazak evroposlanice Viole fon Kramon biti očitan „politički“ zbog susreta sa opozicijom, ali dodaje da bi želeo da njena poseta doprinese Srbiji da se osvesti po ovom pitanju.

„Mislim da nije potrebno da dolazi evropski emisari da bi videli koliki je to problem“, rekao je Pivljanin i naglasio da su ugroženi i Dunav i ljudi koji žive u blizini deponije.

„Tamo žive ljudi, u Vinči i okolnim selima, a verovatno sve podzemnim vodama odlazi i u reku, to je problem kog bi mi morali da budemo svesni“, kaže i dodaje da ne može administrativnim putem i packama iz EU da se promeni stvar već da mi moramo biti odgovorni.

„Ne mislim na te ostavke, one neće biti rešenje ako mi ne budemo svesni da je to gorući problem, ne samo deponija, već i Smederevo – na šta liče ti dimnjaci, pa Bor, Lazarevac…I tamo žive neki ljudi, trebamo biti odgovorni prema ljudima koji su neposredno izloženi tim agensima, a ne da mi Beograđani o tome ćutimo“, rekao je Pivljanin.

Komentari

Vaš komentar