Pištaljka: Inspekcija Ministarstva odbrane u čačanskoj „Slobodi“

Vesti 04. nov. 202109:172 komentara
Podeli:
Eksplozija, Sloboda Čačak, fabrika municije,
Izvor: N1

Inspekcija Ministarstva odbrane došla je u čačansku fabriku namenske industrije "Sloboda".

Kako prenosi Pištaljka, inspekcija je došla 15 dana nakon njihovog teksta da je Ministarstvo odbrane znalo za neadekvatno skladištenje eksplozivnih i opasnih materija u „Slobodi“.

Povezane vesti

Inspekcija je stigla u ponedeljak i do 5. novembra ima zadatak da izvrši „redovan delimičan, najavljen terenski inspekcijski nadzor“ u oblasti zaštite životne sredine, piše u dokumentu koji je Pištaljka dobila od uzbunjivača.

U dokumentu se navodi da je potrebno da „Sloboda“ pripremi referat direktora o stanju u oblasti zaštite životne sredine, regulisanoj pravilnikom o bezbednosti i zdravlju na radu, zaštiti od požara i eksplozija, zaštiti životne sredine i drugo. Takođe im je traženo da dostave podatke o količini i vrsti opasnog otpada i hemikalija u kompaniji i informacije o broju akcidenata u životnoj sredini u odgovornosti kompanije za period od 2017. do 2021. godine.

Ministarstvo odbrane je inspektore poslalo u „redovan“ nadzor nakon što je Pištaljka tom ministarstvu uputila zahtev da im dostavi dokumenta o kontroli iz 2017. i svim kasnijim kontrolama ukoliko ih je bilo.

Od uzbunjivača su stigle i informacije da se uoči dolaska inspekcije u „Slobodi“ ekspresno postavljala ograda na otvorenom, iza koje su premeštana burad sa opasnim i otrovnim materijama i da je taj prostor obeležavan kao skladište sa opasnim materijama. Pre najave inspekcije, burad su bila razbacana u magacinskom delu fabrike na otvorenom, pored skladišta eksploziva, municije i gotovih proizvoda, što se može videti i na javno dostupnim satelitskim i avio-snimcima.

Direktor kompanije „Sloboda“ Zoran Stefanović nije bio dostupan da objasni zašto se tek sada opasni otpad premešta, ali je njegova sekretarica potvrdila da je inspekcija u fabrici.

Komentari

Vaš komentar