Pisonero: Nadamo se da će biti pronađen način za bezbedno održavanje Evroprajda

Vesti 28. avg 202222:3093 komentara
Izvor: N1

Sa velikom pažnjom ćemo pratiti situaciju sa Evroprajdom i nadamo se da će biti pronađen način da se osigura njegovo mirno i bezbedno održavanje, navodi se za N1 iz kabineta portparolke Evropske komisije Ane Pisonero.

Iz Evropske komisije podsećaju da Evropska unija podržava jednakost i odbija svaku vrstu diskriminacije.

Povezane vesti

Evroprajd se već godinama zalaže za jednaka prava LGBTQ zajednice u celoj Evropi, dajući tako glas onima koji su zbog svoje seksualne orijentacije veoma često diskriminisani, navodi se u reakciji portparolke Evropske komisije na vest o zabrani Evroprrajda u Beogradu.

„Za Evropsku uniju su to osnovna ljudska prava, što očekujemo i da naši partneri podržavaju“, naglašava Pisonero za N1.

„Žao nam je što je Srbija najavila da će otkazati ili odložiti Evroprajd koji je prema ranijoj odluci trebalo da se održi u septembru u Beogradu i mislimo da je potrebno detaljnije objašnjenje za ovakvu odluku“ kazali su iz Evropske komisije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je juče da će u dogovoru sa većinom članova Vlade i premijerkom, biti otkazana ili odložena Parada ponosa (Evroprajd) zakazana za septembar mesec.

„Oni (premijerka i članovi Vlade) će obrazložiti sve to u skladu sa kojim zakonom, biće otkazana ili odložena Parada ponosa zakazana za septembar mesec, ili kako se već to zove“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je rekao i da se Evroprajd ne može održati u političkoj situaciji kakva je trenutno u Srbiji.

„To ne govorim zato što sam mnogo srećan, već ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu na Kosovu, nemamo nikakav pomak, pravo da vam kažem, nemamo kud da se pomerimo, nećemo da odustanemo od neutralnih tablica“, izjavio je Vučić.

Komentari

Vaš komentar