Pisonero: Evropska unija osuđuje bilo kakve pretnje ili napade na novinare

Vesti 11. mar 202122:12 1 komentar
N1

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero poručila je da Evropska unija osuđuje bilo kakve pretnje ili napade na novinare, bilo fizičke ili verbalne.

Pisonero je na svom Tviteru napisala da bi novinari trebalo da rade svoj posao bez ikakvih pretnji nasiljem ili zastrašivanjem.

Genoveva Ruiz Kalavera, direktorka za Zapadni Balkan Direktorata za evropsku susedsku politiku i politiku proširenja, poslala je poruku čitavom Zapadnom Balkanu, da je sloboda medija fundametnalna za demokratiju ali i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Istraživački portal KRIK o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka piše od 2016. godine. I pored toga, poslednjih dana, bio je meta napada provladinih medija. Na naslovnim strana tabloida objavljeno je da je KRIK imao „tajni dil“ sa Belivukom, da im je on odavao informacije, i da je oca jednog od nestalih mladića, o čemu je pisao KRIK, u tu redakciju uputio upravo Belivuk. Novinarska i medijska udruženja u Srbiji pozivaju Republičko javno tužilaštvo da demantuje veze novinara i kriminalaca, a Ministarstvo unutrašnjih poslova da zaštiti redakciju, jer je kampanja koja se vodi protiv njih vrlo opasna.

„Vlasti bi trebalo da pojačaju napore u očuvanju bezbednosti novinara koji se bave istraživanjem korupcije i kriminala, umesto da ih ugrožavaju. KRIK, istraživački portal specijalizovan za istraživanje kriminala i korupcije, posebno je izložen takvim opasnostima“, izjavila je za Glas Amerike Gulnoza Said iz nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare