Piskulidis: Sistem da reaguje, izbeći svođenje slučaja na politička prepucavanja

Vesti 21. apr. 202113:33 > 14:521 komentar
Podeli:
Izvor: N1

"Treba izbeći svođenje slučaja na dnevno politička prepucavanja. Čitav sistem ima ozbiljan zadatak da se ozbiljno reaguje i da ne dozvolimo da žrtve stradaju i da sve to bude zanemareno da bi se vodila politička borba", rekla je, povodom navodnog slučaja podvođenja u Jagodini. Hristina Piskulidis iz organizacije Astra.

Kako kaže, nebitno je iz koje je partije svedok, već treba ispitati navode i utvrditi činjenice.

Povezane vesti:

„Primećujemo da su predstavnici vlasti tihi, da su se prozvani ljudi ogradili, Dačić se ogradio, rekao je da je drugim povodima dolazio u Jgodinu, najglasniji su predstavnici Jedinstvene Srbije i Palma. Pozitivno je da je predmet formiran, ali se slažemo s inicijativom, s obzirom koliki je uticaj na lokalu, da taj predmet bude delegiran drugom javnom tužilaštvu. Taj proces može da pokrene tužilaštvo u Jagodini, a ukoliko se to ne desi, može i republičko tužilaštvo. Slučaj ima i elemente trgovine ljudima, možda treba delegirati višem tužilaštvu za organizovani kriminal. Astra prati šta rade tužilaštvo i policija, Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima je tražila od policije u Jagodini da ispita slučaj i prosledi informacije što pre“, rekla je Piskulidis.

Ona je naglasila da istraga ne treba u potpunosti da se oslanja na svedočenja oštećenih, ako imamo u vidu da su u pitanju maloletne osobe, koje, podseća, po zakonu treba da budu zaštićene.

„Jer žrtva trgovine ljudima kad uđe u sudski proces, pred različitim instancama treba sedam puta da ponovi iskaz, to je traumatizujuće i zato često odustaju. Žrtva treba u potpunosti da bude upoznata s pravima i pomoći. I medicinska i pishološka i pravna podrška, ta osoba ako se oseća nezaštićeno u sredini u kojoi se nalazi, mi smo u obavezi kao država da joj obezbedimo siguran alternativni smeštaj. Osoba mora da bude upoznata sa svojim pravima i ne treba da bude uslovljena učešćem u procesu ili svedočenjem“, objašnjava.

Dodaje da Astra radi analizu sudskih presuda povezanih sa trgovinom ljudima i navodi da u primeni zakona postoje „hronične boljke“.

„Sudski procesi traju predugo, advokati optuženih namerno odugovlače pa raste cena procesa. Kako bi se okončali brže i lakše dolazi do prekvalifikacije u lakše krivično delo i onda se sklapa sporazum s okrivljenim a počinioci dobijaju lakše kazne“, rekla je Hristina Piskulidis.

Komentari

Vaš komentar