Pindžo: Srbija već izdaje sertifikate o vakcinaciji, videćemo je li to dovoljno

Vesti 16. mar 202118:40 > 18:4817 komentara
Podeli:

Pomoćnica ministarke turizma Renata Pindžo podsetila je u Danu uživo da "upravo prilikom vakcinacije, pa čak i PCR testa svi građani dobijaju potvrde sa QR kodovima koji predstavljaju svojevrsan sertifikat o vakcinaciji, odnosno o testiranju". "Moraćemo da sačekamo da vidimo da li će trebati neko usaglašavanje, da li je to što Srbija već izdaje svojim građanima dovoljno, ili su potrebni neki dodatni podaci ili nešto slično", kaže ona.

Kako je rekla, najava EU o „zelenim pasošima, pasošima o vakcinaciji zaista probudila pažnju i postavila pitanje kako će građani Srbije i da li će moći da putuju u nekom narednom periodu“.

„Želim da podsetim da upravo prilikom vakcinacije, pa čak i PCR testa svi građani dobijaju potvrde sa QR kodovima koji predstavljaju svojevrsan sertifikat o vakcinaciji, odnosno o testiranju. Moraćemo da sačekamo da vidimo da li će trebati neko usaglašavanje, da li je to što Srbija već izdaje svojim građanima dovoljno, ili su potrebni neki dodatni podaci ili nešto slično“, kaže ona.

Podsetila je da su digitalni alati, odnosno eUprava u značajnoj meri „doprineli uspehu masovne imunizacije“.

„I zaista naši građani ne moraju da brinu, jer ukoliko budu bila potrebna dodatna rešenja verujemo da će sada to biti sprovedeno“, kaže ona.

Mišljenja je da treba da sačekamo konačnu odluku o tome „da li će i kako izgledati ti zeleni, kovid, pasoši o vakcinaciji“.

„Jer ne postoji jedinstvo ni u samoj EU, postoje zemlje koje prosto forsiraju to pitanje, želeći na taj način da obezbede malo mirniju i uspešniju realizaciju turističke sezone nego što je bila prethodne godine. Otvara se i pitanje građana koji neće stići da se vakcinišu ili onih koji ne mogu da se vakcinišu iz nekih razloga ili mlađih od 18 godina“, kaže ona.

Istakla je da je Grčka sigurno jedna od najomiljenijih destinacija naših turista.

„Iako je možda veoma izazovno govoriti o otvaranju Grčke, pre neki dan su počela zatvaranja, ali mi zaista s obzirom da negujemo jako dobre odnose sa Grčkom, želim ovom prilikom da kažem da su i grčki turisti nama takođe važni. Nadamo se da ćemo na taj način uspostaviti dobru saradnju i u ovom kovid i postkovid periodu“, kaže ona.

Dodala je da je grčki ministar turizma potvrdio dolazak 29. marta u Beograd.

Govoreći o situaciji u turizmu i ugostiteljstvu, kaže da „treba biti iskren i reći da je situacija i globalno i u Srbiji veoma teška“.

„I privredna društva i privredni subjekti, pojedinci se suočavaju s problemom poslovnog opstanka, u ovoj teškoj godini iza nas i neizvesnošću koji nosi period postojeće situacije ili činjenica da niko ne može reći kada se ovoj epidemiji očekuje kraj. Znamo da je situacija teška, država u skladu sa mogućnostima osluškuje i pokušava da naše rešenja“, kaže ona.

U saradnji sa drugim partnerima iz Vlade će, kaže ona, pokušati da nađu najbolja rešenja koja će najviše olakšati veoma težak položaj ugostiteljsko turističke privrede.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar