Pič: Stvaranje ZSO ne treba shvatiti kao pretnju Kosovu

Vesti 29. okt 202218:09 1 komentar
Armend NIMANI / AFP

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je da stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom ne treba shvatiti kao pretnju Kosovu.

On je u intervjuu za Koha.net rekao da Priština i Beograd moraju da sprovode postignute dogovore, uključujući i sporazum o Zajednici, koji, kako je dodao, nije u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

On je kazao da Zajednica nije isto što i Republika Srpska u BiH.

„Kako će Asocijacija izgledati, zavisi od strana u dijalogu. Takođe je važno da strane promene narativ i razbiju neke od mitova o ‘Republici Srpskoj’ koji su ideju o Zajednici učinili tako toksičnim pitanjem. Odluka Ustavnog suda Kosova je otišla toliko daleko, da je rečeno da to nije moguće po postojećem zakonodavstvu; međutim, pokazalo se i da Zajednica opština sa srpskom većinom u celini nije protiv Ustava Kosova“, naglasio je Pič.

On je dodao da je „nova realnost izazvana ruskom okupacijom Ukrajine učinila da je dijalog hitniji napredak“.

Podsetio je da su pregovori „o kompromisu i davanju i uzimanju“.

„Kao što ne možemo da biramo svoje komšije, ne možemo da biramo s kim ćemo pregovarati, a retko pregovaramo s ljudima koji vide svet na isti način kao mi. Na kraju, pregovori moraju dovesti do rešenja prihvatljivog za obe strane. Neće biti gubitnika“, kazao je Pič.

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu on je rekao da se „trenutno dosta razgovara o novom predlogu za dijalog. Mislim da je vredna razmatranja svaka inicijativa koja može pomoći da se da novi zamah procesu“.

Pič je rekao da se Velika Britanija protivi bilo kakvoj razmeni teritorija ili pokušajima podele dela Kosova.

On je dodao da ne vidi potencijal za destabilizaciju Kosova ako se sporazum ne postigne brzo, ali je ukazao da međutim odugovlačenje postizanja dogovora odgovara Rusiji.

„Namera Rusije je da Zapadni Balkan kao zonu nestabilnosti drži na udaljenosti od EU i NATO. Da bi se to uradilo, nema potrebe da se destabilizuje Kosovo, već samo da se osigura da međunarodna integracija Kosova bude u zastoju“, kazao je britanski izaslanik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare