Petrušić: Evroprajda će biti, „zabrana“ pokušaj smirivanja desnice

Vesti 01. sep 202209:3246 komentara

Novinarka NIN-a Sandra Petrušić kaže da je sigurna da mora biti Evroprajda u Beogradu i da predsednik Srbije, iako je najavio da ga neće biti, ne sme da odloži tu manifestaciju. Ipak je to međunarodna organizacija, rekla je Petrušić i podsetila da je njegovo održavanje još 2019. godine potvrdila premijerka. "Najava zabrane Evroprajda je potpuno besmisleno istrčavanje, kada su dokumenta na Kosovu priznata - pa hajmo malo da smirimo desnicu i crkvu i onda su se izleteli oko toga", kaže Petrušić.

Povezane vesti

U Novom danu N1 povodom najave desnice da će ako bude održana Parada ponosa organizovati masovni kontraskup, Petrušić kaže da će vlasti to morati da srede „jer neće imati rat na Kosovu zbog kog nisu hteli Evroprajd“. „Pa neka upotrebe te snage da održe red ovde“, kaže.

Ona ocenjuje i da je problem ako država nije u stanju da u isto vreme obezbedi prajd i zaštiti Srbe na Kosovu, te da je zastrašujuća poruka za kosovske Srbe da vlast ne može da obezbedi održavanje Evroprajda kao mirovne manifestacije jer mora da brine o njima na Kosovu.

„Vučićev motiv apsolutna vlast“

Petrušić je, komentarišući odluku Vučića da za manadatara ponovo predloži Anu Brnabić i teksta u NIN-u tim povodom, pod nazivom „Disklejmer za Anu“, ocenila da Vučić pokazuje dozu humora kad upravlja karijerom Ane Brnabić, ali da isti humor pokazuje u odnosu na sve ostale.

Brnabić je, međutim, najizloženija kao primijerka i to je igranka koju Vučića ima sa ljudima. Ona jeste malo humoristična, ali nije smešna, ne radi se ljudima ono što on radi, naglasila je Petrušić.

Povodom najave Vučića da će Ana Brnabić na čelu Vlade biti samo dve, a ne četiri godine, Petrušić kaže da je Vučićev motiv apsolutna vlast i poigravanje s njegovim krugom koji „ima njemu da služi“. „Ali nije problem što trpi taj njegov krug i premijerka, pretpostavljam da su na neki način namireni, plaćeni da je to deo dogovora, već što trpi pravni sistem naš, cela grana vlasti. Gde je tu pravosuđe?“, zapitala je Petrušić.

Istakla je da ne može jedan čovek sa ingerencijom predsenika da smisli ministre i objavi ih pre nego što je dobijen mandatar i još da kaže da će on imati mandat dve godine.

Na pitanje zašto je mandat oročen na dve godine, Petrušić smatra da ništa neće da se desi za dve godine. „Mislim da je u stvari u pitanju uterivanje discipline njegovim ljudima, stalno držanje u pokornosti, poruka – niste večiti, i Vučeviću – samo malo uči pa ti dolaziš za premijera, mislim da je to poigravanje koje on mora da ima sa njima. Ali malo su mu uzeli igračke u poslednje vreme, bilo je zanimljivo dok je bilo para pa si dizao spomenik, Beograd na vodi, one točkove po Kalemegdanu, a sada odjednom nema struje, inflacija je i mnogo je ljut što mora da nam plati tu struju. Shvatio je da je u poziciji da budžet služi građanima koji su uplaćživali u njega, a ne za njegovu zabavu“, kaže Petrušić.

„Hil je u pravu, Srbija će se okrenuti Zapadu“

Povodom izjave ambasadora SAD Kristofera Hila da „Srbija mora da se okrene zapadu“, Petrušić kaže da ćemo se mi i okrenuti Zapadu i d aje Hil u pravu. Ona ocenjuje i da je naš problem nastao kad su medicinske, sestre, vozači i zanatlije otišli iz Srbije.

Podsećajući na problem nastao oko idenja Vučića u Jasenovac i poruke koju je izneo da hoće na grob svojih predaka, a neće na more, Petrušić ukazuje da Vučić „ima taj narativ“ da sedi u Beogradu, a ne odlazi na Tašmajdan kod Spomenika „Zašto“ gde su žrtve NATO bombardovanja. „Tu su poginuli ljudi, kolege njegove mame, ako za takve žrtve hoće da se pokloni, može to i u Beogradu, ne mora u Jasenovcu“, ocenila je.

„Dakle, on će to da radi kada su u pitanju susedski odnosi i Hrvati, ali ne i kad je u pitanju NATO. Idemo ka Zapadu, samo je ovo neka malo ružna uvertira za široke mase“, istakla je Petrušić.

„Zekić ne zna ni jednačenje po zvučnosti“

Povodom teksta Olivere Zekić koja je poslala tekst NIN-u u kom ispravlja Radeta Veljanovskog i tvrdi da se kaže „u vezi toga“, a ne u „vezi sa“, ona je rekla da su lektori u NIN-u bili zapanjeni kada su shvatili šta Zekić hoće i da je nastupio problem objavljivanja teksta jer lekktorke nisu htele da puste tekst koji nije ispravljen.

Iako su insistirale da se stavi naznaka da je u pitanju tvrdnja Zekić o pravopisu koja nije tačna, to u tekstu nije učinjeno jer nije po pravilima.

Petrušić otkriva i da je ceo tekst Zekić bio nepismen, da ona ne zna ni jednačenje po zvučnosti, te da je umesto bapski napisala babski, ali da su to lektorke ispravile jer ne menja suštinu teksta.

Komentari

Vaš komentar