Petru Petkoviću zabranjeno da poseti Kosovo

Vesti 03. sep 202111:21 > 17:29 11 komentara
Petar Petković direktor Kancelarije za KiM
Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su "vlasti privremenih institucija u Prištini" zabranile direktoru te kancelarije Petru Petkoviću da poseti Kosovo.

Ovo je treća po redu zabrana Prištine Petkoviću, koji je i glavni srpski pregovarač u tehničkom dijalogu, a dolazi uoči nastavka pomenutog dijaloga sledeće nedelje u Briselu, što dodatno pokazuje nespremnost Prištine da normalizuje odnose sa Beogradom, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Povezane vesti:

Prethodno je Petkoviću onemogućeno da uruči pomoć poplavljenim domaćinstvima početkom godine i obiđe povređenog dečaka Luku Dimitrijevića iz Gračanice.

„Reč je o flagrantnom kršenju sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama zvaničnika. Ova zabrana i protivpravno ponašanje Prištine biće svakako tema predstojećih razgovora u Briselu, posebno imajući u vidu da je poseta uredno i na vreme najavljena u skladu sa sporazumom“, navedeno je u saopštenju.

Petković je na Kosovu trebalo da obiđe nekoliko privrednih subjekata, gde je Srbija obezbedila nova radna mesta, kao i da poseti socijalno ugrožene porodice i uruči pomoć.

Kako navode iz Vlade, posebno je neosnovano „obrazloženje“ privremenih institucija da je razlog za zabranu posete polaganje kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici tokom prethodne posete, jer ne postoji način da iko zabrani zvaničnom Beogradu da pomaže svom narodu u južnoj pokrajini.

Kosovsko ministarstvo: Petkoviću nije dozvoljen ulazak na Kosovo jer podstiče mržnju

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petru Petkoviću nije dozvoljen ulazak na Kosovo jer je tokom ranijih poseta „podsticao mržnju“, poručili su iz Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova.

Kako su rekli iz Ministarstva za list Koha ditore, Petković je garantovao da će njegove posete Kosovu biti organizovane, „izbegavajući u potpunosti provokacije i izjave koje to eventualno podstiču“.

„Nasuprot preuzetoj obavezi i opredeljenju da će se uzdržati od provokativnih i podstrekavajućih izjava mržnje, on je u poslednje tri posete otvoreno koristio jezik mržnje i huškanja, što je kulminiralo poslednjom posetom inauguraciji tzv. univerziteta u Severnoj Mitrovici“, rekli su iz Ministarstva.

Polazeći od toga, Vlada Kosova nije mu dozvolila da uđe na Kosovo za posetu najavljenu za 3. i 4. septembar, dok je ostatku delegacije ulazak odobren.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare