Petričić o karikaturi: Ja sam žrtva silovanja i imam pravo da dignem glas

Vesti 24. jan 202122:38 > 23:0364 komentara
Dušan Petričić
Izvor: Foto: Ivan Dinić/ Nova S

Povodom njegove najnovije karikature u nedeljniku NIN, a koja u javnosti nije dobro prihvaćena, karikaturista Dušan Petričić rekao je večeras u "Utisku nedelje" da mu ne pada na pamet niti da je objašnjava, niti da se brani od napada.

Petričić je u NIN-u objavio karikaturu na kojoj se prikazan Aleksandar Vučić i Srbija koja izgovara: „Uh, kad ja progovorim o devet godina silovanja“, a koja je nastala u kontekstu slučaja dugogodišnjeg seksualnog nasilja u beogradskoj školi glume Miroslava Aleksića.

Petričić je, kako prenosi Nova.rs, rekao da je „imao malu dilemu da li da dođe u emisiju i diskutuje na tu temu“.

„Ne pada mi na pamet niti da objašnjavam karikaturu, niti da se branim. Naiskrenije, iz sveg srca, podržavam devojke koje su u javnost iznele svoju muku i tragediju. Ja sam tu njihovu muku doživeo kao apel drugim devojkama, drugim ljudima da se jave, da iznesu takve slučajeve. Dakle, krajnje je vreme da se progovori“, rekao je Petričić u Utisku nedelje, odgovarajući na pitanje da li je bilo vreme za ovakvu karikaturu.

Kaže da se tom karikaturom „javlja kao žrtva silovanja“ i da ima pravo da digne svoj glas.

„Najozbiljnije. Ovo nije šala, nije komika. Aleksandar Vučić siluje sve nas devet punih godina. Ja sam žrtva tog silovanja. Imam pravo da dignem svoj glas. Ni na koji način nisam tom karikaturom želeo da umanjim značaj jedne druge vrste silovanja. Postoji i mentalno silovanje, koje može biti ozbiljno i opasno“, rekao je Petričić. On je naveo da je Vučić „mentalni zlostavljač“.

„U lično ime i u ime građana, koji se osećaju kao da su silovani, optužujem Aleksandra Vučića za silovanje“, istakao je Petričić i ukazao na jedan neprijatan detalj – „on se na krajnje uličarski način, tokom vršenja silovanja ponaša i viče – upomoć, pokušavajući da skrene pažnju sa toga“.

Petričić izričito napominje da njegova karikatura nije bila politička u tom smislu, „ona je duboko u vezi sa ovim što se događalo“.

On je objasnio da postoji više vrsta karikatura, a da je najvidljivija politička, novinska karikatura.

Politička karikatura se manje bavi smehom i humorom nego drugi tipovi karikature, rekao je Petričić, dodajući da je ona ujedno specifičan vid medijskog delovanja i da je na neki način komentar stvarnosti koja nam se dešava.

„Ukoliko se menjaju okolnosti, tako se menja i karikatura. Svedoci smo da su se okolnosti u našoj zemlji katastrofalno urušile do ozbiljnih moralnih posrnuća, do uništavanja institucija, a logično je bilo da i karikatura prati ta događanja i menja svoj jezik“, istakao je poznati karikaturista.

„Karikatura više nije smešna, ona je jedan ozbiljan filozofski pristup onome što živimo“, zaključio je Petričić.

Komentari

Vaš komentar