Petoro uhapšenih zbog malverzacija sa sečom šuma i izvozom drva

Vesti 24. jan 202217:28 2 komentara
N1

Policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsila pet osoba, od kojih su četiri zaposlene u Šumskoj upravi Surdulica, zbog malverzacija sa sečom šuma i izvozom drva, saopšteno je.

Uhapšeni su A.M. (42), M.D. (60), I.J. (44) i S. M. (42) zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, kao i S.Đ. (64) koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja u podstrekivanju, dok zbog istog krivičnog dela, policija traga za dvadesetdevetogodišnjim crnogorskim državljaninom.

Kako je saopšteno, A.M., M.D., I.J. i S.M. osumnjičeni su da su, kao zaposleni u Šumskoj upravi Surdulica, od 2018. do 2020. godine, sačinjavali i izdavali fiktivne propratnice za izvoz drvnih sortimenata trećim licima, iako su znali da količina izvezenih drva ne odgovara i ne potiče sa parcela koje su navedene u propratnicama, već je bespravno posečena na drugim privatnim i državnim parcelama.

Navodi se i da su S.Đ. i dvadesetdevetogodišnji državljanin Crne Gore osumnjičeni da su podstrekavali A.M. da prekorači svoja ovlašćenja i sačini fiktivne propratnice za izvoz drva, kao i da označi više stabala za seču nego što je dozvoljeno.

„Takođe, A. M. je prihvatila prijave za žigosanje stabala van šume i prijave za doznaku stabala za seču na parcelama, čiji je suvlasnik S.Đ., bez dokaza o vlasništvu i saglasnosti ostalih suvlasnika za seču, a suprotno pravilniku Javnog preduzeća Srbija šume“, navodi se u saopštenju.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i uz krivične prijave, biće privedeni nadležnom tužilaštvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare