Petkoviću nije dozvoljen ulazak na Kosovo da uruči pomoć nakon poplava

Vesti 14. jan. 202109:33 > 11:5221 komentara
Podeli:
Petar Petković direktor Kancelarije za KiM
Izvor: Izvor: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za KiM saopštila je da su prištinske vlasti "noćas, dva sata posle ponoći", odlučile da onemoguće direktoru te kancelarije Petru Petkoviću da obiđe poplavljena područja u srpskim sredinama na Kosovu i ugroženim domaćinstvima uruči humanitarnu pomoć. Vršiteljka dužnosti ministarke spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj Stubla rekla je da je Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo zbog destruktivnog ponašanja Srbije.

„Očigledno je da je predizborna kampanja u Prištini počela i pre zakonskog roka i da su Srbi ponovo glavne mete. Postupak albanskih političara govori o tome da im je politički marketing važniji od života i bezbednosti ljudi. Istovremeno, ovakvo ponašanje Prištine pokazuje i da Evropska unija nije u stanju da obezbedi poštovanje postignutih sporazuma, među kojima je i onaj o slobodi kretanja“, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Dodajući da ne želi da na bilo koji način učestvuje u pojačavanju tenzija u pokrajini, „jer se takva atmosfera uvek prelije preko leđa našeg naroda“, naveo je: „U jedno svi mogu da budu uvereni – niko ne može da nas zaustavi da pomognemo svom narodu. Pomoć države Srbije i Кancelarije za Кosovo i Metohiju će stići do našeg naroda ugroženog poplavama, kao što smo i obećali“.

Haradinaj Stubla: Destruktivno ponašanje Srbije

Vršiteljka dužnosti ministarke spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla saopštila je danas da je direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petru Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo pošto Srbija „nastavlja da se ponaša destruktivno“.

„Tako će biti jer se Srbija i dalje ponaša destruktivno, nastavlja sa zlostavljanjem i proizvoljnim hapšenjima i nezakonitim pritvaranjem gradjana Kosova, te koristi ilegalne puteve za uvodjenje sumnjivih ‘vakcina’ na Kosovo u cilju ugrožavanja državne bezbednosti i javnog zdravlja“, napisala je ona.

Rekla je da se nastavljaju pokušaji kampanje „protiv kosovske državnosti“, navela je nedavni poziv Kataru da ne lobira za Kosovo, čime se, kako je ocenila, flagrantno krše sporazumi iz Vašingtona i Brisela.

„Povećanje provokacija, pretnji, lošeg ponašanja i prljavih igara koje donose nesigurnost i destabilizaciju u regionu i šire! Stoga, neka se klone Kosova“, dodala je ona.

Ranije danas Petar Petković je saopštio da je odluka da mu se ne dozvoli da obidje popavljena područja na Kosovu doneta zbog predizborne kampanje, te je kritikovao Evropsku uniju za nemoć.

„Očigledno je da je predizborna kampanja u Prištini počela i pre zakonskog roka i da su Srbi ponovo glavne mete. Postupak albanskih političara govori o tome da im je politički marketing važniji od života i bezbednosti ljudi“, rekao je Petković.

Ocenio je da takvi postupci Prištine pokazuju da EU nije u stanju da obezbedi poštovanje postignutih sporazuma, medju kojima je i onaj o slobodi kretanja.

Dodao je da Srbija ne želi da učestvuje u pojačavanju tenzija „jer se takva atmosfera uvek prelije preko ledja našeg naroda“ i najavio je da će pomoć srpskim porodicama stići, kako je i obećano.

Komentari

Vaš komentar