Petković: Srbi neće Kurtijeve tablice i nametnute izbore

Vesti 15. nov 202217:49 13 komentara
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti pred očima čitave međunarodne zajednice otvoreno najavio da želi sukobe na severu Кosova i da planira da povuče nove poteze u cilju eskalacije situacije u četiri srpske opštine".

„U trenutku kada i međunarodna zajednica, nikada glasnije, traži formiranje Zajednice srpskih opština, Кurti još ubedljivije saopštava da ga ta ključna obaveza Prištine ne interesuje i preti popunjavanjem policijskih mesta severno od Ibra“, rekao je Petković, u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, Srbi niti hoće njegove tabilice i nametnute izbore, niti hoće albanske policajce sa juga, koji nemaju šta da traže na severu Кosova.

Podsetimo, opštine sa srskom većinom – Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, od 5. novembra su bez gradonačelnika koji su podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o zameni srpskih registarskih tablica kosovskim, kao i zbog suspenzije direktora Regionalne policije sever Kosova Nenada Đurića.

Institucije su nakon toga napustili i poslanici Skupštine Kosova iz redova Srpske liste, odbornici opština na severu Kosova, sudije, tužioci, carinici i pripadnici srpske zajednice u policiji iz opština na severu Kosova.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani raspisala je juče izbore u četiri opštine na severu za 18. decembar, ali je Srpska lista najavila da će ih bojkotovati.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je danas nadu da će do 21. novembar, za kada je Vlada Kosova najavila početak novčanog kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim tablicama, ipak doći do dogovora o tom pitanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare