Petković: Sačuvali smo lične karte, nećemo odustati ni od tablica

Vesti 28. avg 202216:0321 komentara
Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su dogovorom Beograda i Prištine sačuvane srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, kao i mir i stabilnost. Ističe da je to prvi korak ka normalizaciji odnosa. Ukazuje i da Srbi neće odustati od KM tablica.

Petar Petković je za RTS rekao da je reč o veoma važnoj i značajnoj odluci, nakon „duge i teške diplomatske borbe poslednjih nedelja predsednika Aleksandra Vučića“.

Povezane vesti

„Uspeli smo da se dogovorimo i da dobijemo garancije EU, što je za nas bilo najvažnije, a što zapravo znači smo uspeli da sačuvamo srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, odnosno koji imaju prebivalište na prostoru naše južne pokrajine“, navodi Petković.

Objašnjava da srpske lične karte, a samim tim, kako kaže, postojanje države Srbije na prostoru KiM i dalje važi, kao i da će Srbi koristiti isključivo svoja dokumenta, koja izdaje Republika Srbija.

„Bili smo na pragu ozbiljne krize i sukoba, koje je želeo pre svega Aljbin Kurti na severu KiM, da zapali ponovo bure baruta na prostoru Zapadnog Balkana. Uspeli smo da se dogovorimo i pronađemo rešenje“, kaže Petković.

Ističe da je to „prvi korak ka normalizaciji odnosa“, kada je reč o poštovanju sporazuma o slobodi kretanja.

„Nas čekaju razgovori i po pitanju tablica, gde je situacija dosta teže, jer Aljbin Kurti odbija da prihvati KM tablice, s obzirom na to da Srbi na KiM neće odustati od KM tablica, koje izdaje Republika Srbija“, navodi Petković.

Naglašava da smo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost.

„Posebno je važno da smo uspeli da u okviru dogovora izdejstvujemo izjavu, odnosno ‘disklejmer'“, kaže Petković.

Navodi da ‘disklejmer’ zapravo jasno pokazuje da obostranim prihvatanjem ličnih dokumenta ne priznajemo, niti ćemo „ikada priznati nezavisnost takozvanog Kosova“.

„To što je dogovoreno je kompromis. To je ono na čemu sve vreme insistiramo. Možemo da idemo napred i da se dogovaramo, ako postoji kompromis“, navodi Petković.

Dodaje da smo o dogovoru dobili pisane garancije EU.

„Najbitnije da nema 1. septembra nikakvih jednostranih aktivnosti od strane Prištine. Na administrativnim prelazima 1. septembra se ništa posebno neće dešavati. Nema izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata, uspeli smo da sačuvamo srpske lične karte“, kaže Petković.

Prema njegovim rečima, Srbi na KiM su pozdravili dogovor, ne žele sukobe i da žive u strahu.

„Očekujemo deeskalaciju situacije na terenu, normalizaciju, posebno imajući u vidu da poslednjih dana i nedelja gotovo nije bilo intervjua i izjava Kurtija i predstavnika privremenih prištinskih insistucija o ratu, nasilju…“, navodi Petković.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković zaključuje da nema daljeg napretka u odnosima bez početka razgovora o formiranju Zajednice srpskih opština.

Komentari

Vaš komentar