Petković: Pripadnici KBS upali u Zubin Potok, gradonačelnici nisu dali odobrenje

Vesti 25. sep 202222:0817 komentara
Petar Petković
Izvor: N1

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da se u subotu desio "upad pripadnika Кosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u opštini Zubin Potok" i naglasio da je to kršenje dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da, po tom dogovoru, pripadnici bilo koje vojne formacije koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na severu Кosova bez odobrenja komandanta КFOR-a i četiri srpska gradinačelnika sa severa, koji, kako je rekao, „takvo odobrenje nisu dali“.

„Zbog toga za jučerašnji upad takozvanih КBS ne postoji ni jedan jedini osnov niti opravdanje, već je novi u nizu poteza koji (kosovski premijer) Aljbin Кurti povlači u cilju izazivanja tenzija, sukoba i destabilizacije prilika na terenu“, rekao je Petković.

Dodao je da su „Srbi sa Кosova i Metohije duboko uznemireni ovakvim pretnjama i zveckanjem oružnjem, ali i odlučni da ne nasedaju na provokacije“.

Srpska lista je takođe saopštila da njeni gradonačelnici „nisu odobrili brutalno kršenje sporazuma i ugrožavanje mira“.

„U trenutku kada Priština nastoji da militarizacijom severa i zveckanjem oružjem okupira opštine na severu, ovakvi incidenti su nedopustivi i zahtevaju reakciju svih koji su odgovorni za sigurno i bezbedno okruženje svih građana, a pre svega КFOR, EULEКS i UNMIК“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ocenili su da je u pitanju „zastrašivanje“ srpskih građana u opštinama na severu Kosova.

Komentari

Vaš komentar