Petković: Pretnje Haradinaja stvaranjem „Velike Albanije“ – ucenjivačka politika

Vesti 26. jan 202118:24 0 komentara
N1

Najnovije pretnje Ramuša Haradinaja stvaranjem "Velike Albanije" ukoliko takozvano Kosovo ne bude za tri godine primljeno u NATO, flagrantan su primer ucenjivačke politike političara iz Prištine, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je istakao da više od toga zabrinjava očigledno odsustvo jasne i nedvosmislene reakcije međunarodne zajednice i Evropske unije na ovakave opasne ideje o promeni granica i etničke strukture na Balkanu, koje predstavljaju direktnu pretnju po mir i stabilnost na ovim prostorima i ni u čemu ne doprinose procesu dijaloga.

povezane vesti

Zbog toga se postavlja očigledno pitanje u čije ime Haradinaj tako otvoreno i javno preti stvaranjem „Velike Albanije“, ko ga je osokolio i čije ćutanje je zapravo znak odobravanja, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je upitao da li je po sredi opasan scenario po kome neki Srbiju žele da zaplaše stvaranjem „Velike Albanije“, da bi nam se kao navodni kompromis potom ponudilo priznanje Kosova i Metohije.

Od takvog naučnofantastičnog scenarija nema ništa. Da budem sasvim jasan – nikakvim pritiscima ne možete naterati Srbiju da prizna takozvano Kosovo. Mi želimo da kroz dijalog i kompromisno rešenje zajedno gradimo mir i budućnost na ovim prostorima, ali na ucene ne pristajemo, poručio je Petković.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je Albancima sve dopušteno, pa čak i da ucenjuju stvaranjem „Velike Albanije“.

Šta bi se dogodilo kada bi Srbija rekla da ćemo, ukoliko za tri godine ne uđemo u EU, razmisliti o nekim drugim koracima. Verujem da bi se sve moguće kritike ovoga sveta svalile na nas, a zaglušujuća je tišina kojom reaguju na pretnje iz Prištine, kazao je Petković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!