Petković o ukidanju prostornog plana: Svesni smo da je ovo predizborna kampanja

Vesti 15. dec 202113:26 > 14:54 3 komentara

Nebojša Petković iz udruženja Ne damo Jadar izjavio je u emisiji N1 Studio Live, povodom najave da će grad Loznica ukinuti prostorni plan kojim je predviđena izgradnja rudnika litijuma, da su "apsolutno svesni da je to predizborna kampanja". "Mi smo spremni, očekujemo ako dobiju izbore da će ponovo sve ove odluke da guraju i da ponovo protežiraju kompaniju, ovo je samo njihovo taktičko povlačenje, i što je najgore sve to prikazuju kao neke svoje odluke, svoje ustupke narodu", rekao je on.

Predsednik Aleksandar Vučić u svom jučerašnjem obraćanju najavio je da će grad Loznica ukinuti prostorni plan kojim je predviđena izgradnja rudnika litijuma.

Petković kaže da su njih juče pozvali čelnici gradske uprave i rekli da će ukinuti odluku od 29. jula.

Povezane vesti

„Mi se, poučeni ranijim iskustvima, nismo oglašavali javno dok to predsednik nije izneo juče na sednici Vlade“, kaže on.

Ističe da čekaju da to urade.

„Dobili su materijal za sednicu, dnevni red, to je prva tačka dnevnog reda, sačekaćemo da usvoje, pa ćemo onda dalje korake preduzimati shodno tome kakva odluka bude. Nadam se da će prvi put u istoriji grada Loznice jedna odluka biti doneta jednoglasno“, kaže on.

Mišljenja je da će to uraditi.

„Ozbiljni su ljudi, znaju šta rade, shvataju kakav je trenutak generalno u gradu i u Srbiji. Ja moram da verujem u to, a ako oni to prekrše, lako ćemo se okupiti, onda više nema ni razgovora, ni pregovora, nego protesta, blokada…“, kaže on.

Prema njegovim rečima, što se tiče Rio Tinta, „s njima su sve priče ispričali“.

„Mi nemamo šta više da razgovaramo. Pokušali su ponovo da pokrenu neke razgovore, oni su privatna kompanija koja juri profit i ne razmišlja mnogo o sudbini naroda, a vlast je ta koja treba to po zakonu da radi“, kaže Petković.

Dodaje da su daleko od cilja da rudnika ne bude, ali da će se boriti do kraja.

„Nije smisao borbe oterati Rio Tinto, smisao borbe je zabraniti da ne dođe neki novi Rio Tinto, pa da radi šta su oni radili“, kaže.

Ističe da su „apsolutno svesni da je ovo predizborna kampanja“.

„Mi smo spremni, očekujemo ako dobiju izbore da će ponovo sve ove odluke da guraju i da ponovo protežiraju kompaniju, ovo je samo njihovo taktičko povlačenje, i što je najgore sve to prikazuju kao neke svoje odluke, svoje ustupke narodu, dobijaju ovim povlačenjem političke poene, to je isto jedan od problema“, kaže on.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare