Petković o tehničkom dijalogu: Razgovori o pet krupnih tema u Briselu

Vesti 07. sep 202113:13 > 19:41 15 komentara

Predstavnici Beograda i Prištine učestvuju u dvodnevnom dijalogu na tehničkom nivou u Briselu uz posredovanje specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka. Delegaciju iz Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Prvi sastanci počeli su jutros, a prema planu prvo su se susrele delegacije Prištine i EU, a zatim Beograda i EU. Trojni sastanak je predviđen za sutra.

„Više-manje svaki put je neprijatna atmosfera kada smo ovde u Briselu i kada razgovaramo sa Prištinom. Ali tu smo da se borimo za interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji, da se borimo za srpske interese, kao i za poštovanje i implementaciju svih dogovora koji su dogovoreni u Briselu“, rekao je Petković povodom dijaloga.

Petković je ocenio da su nam mir i stabilnost preko potrebni – da se bez pomirenja srpskog i albanskog naroda ne može govoriti o miru i stabilnosti na celom Zapadnom Balkanu, a „na čemu Srbija apsolutno insistira“.

„Ako hoćemo da idemo napred, ako hoćemo da se razvijamo u ekonomskom smislu, da ljudi imaju radna mesta… moramo da sarađujemo. Zato je važno da razgovaramo ovde u Briselu. Jer sve krupne i važne teme koje nas opterećuju možemo da rešimo isključivo ovde u Briselu. Zato insistiramo na dijalogu“, naveo je Petković.

On dodaje da će se „razgovarati o pet krupnih tema, a koje su najavljene predstavnicima Evropske unije“.

„Razgovaraćemo o Zajednici srpskih opština, pitanju nestalih, pravosuđu, energetici i slobodi kretanja“, objasnio je Petković.

Petković će se takođe sastati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom koji je na Tviteru napisao da „postoje mnoga hitna pitanja o kojima bi trebalo da razgovaramo i očekujem da na tom putu pronađem uzajamno razumevanje“.

Ovo je prvi susret od jula, kada je održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare