Petković o Rio Tintu: Oni neće lako odustati, šteta je vidljiva golim okom

Vesti 21. jan. 202212:49 > 18:3318 komentara
Podeli:

Dan nakon odluke Vlade, ekipa N1 je u Gornjim Nedeljicama. Građani uglavnom ne smatraju da je cela priča sa rudnikom završena. Delom zbog, za njih, nedovoljno odlučnih poteza vlade, ali većinom i zbog brige zbog posledica dosadašnjih istraživanja.

Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar kaže za N1 da su meštani Gornjih Nedeljica sa uzbuđenjem dočekali vest da je Vlada ukinula uredbu o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom „Rio Tinto“ i dodaje da im je ta uredba odavno promenila živote. „Sve ovo što se dešava na terenu dočekali smo euforično što smo jedan korak postigli. Brzo smo spustili zadovoljstvo – premijerka nas je uskratila za neke odgovorile, a šteta je vidljiva golim okom“, rekla je ona. Pojašnjava šta će za meštane Nedeljica značiti „tačka“ na Rio Tinto.

Povezane vesti:

„Za nas stavljanje tačke je da se utvrdi ko ih je doveo, da imenima i prezimenima bude saopšteno i da to država uradi, ako ne onda ćemo mi. Da se trajno zabrani eksploatacija litijuma i bora, da se pozovu svi odgovorni koji su u ovome učestvovali, da se naše polje koje je građevinska zona vrati u poljoprivrednu, da se ukloni ruglo, da se povade cevi i bušotine koje prave zagađenje, da neko dođe i utvrdi štetu. Ovo traje 15 godina, ne traje dan“, kaže Petković.

Dodaje da je jutros, već rano ujutru u kancelarijama Rio Tinta bilo uključeno svetlo.

„Primenti smo da su u 6 sati bili na poslu, rečeno mi je da skidaju nalepnice, to nama sve može da liči na igru i bacanje prašine u oči. Kad se utvrdi šta ćemo sa bušotinama, to će biti kraj“, kazala je ona.

Navodi i da je pogledala i reakcije australijskih medija i da oni ovaj slučaj povezuju sa deportacijom Novaka Đokovića iz Australije.

„Nema potrebe zloupotrebljavati ga, komentar jednog čoveka koje je akcionar, on je rekao da im je obećano da se priča odlaže za posle izbora. Oni neće lako odustati, mi to znamo, nismo ni mislili da će biti lako“, kaže Marijana Petković i dodaje da će i u subotu oko podneva biti organizovan protest u Loznici, ali da blokada neće biti.

„Pratićemo sprovođenje uredbe, mora da se pokaže na delu, tražićemo odgovore, zvaćemo da pitamo za nedoumice, ako se ne razreši, mi ćemo ponovo na blokade“, zaključila je Marijana Petković.

Komentari

Vaš komentar