Petković: Neispunjene obaveze prištinske strane izazov u procesu normalizacije

Vesti 11. maj 202116:18
Podeli:
Majkl Davenport, Petar Petković
Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je u razgovoru sa novim šefom Misije OEBS na Kosovu Majklom Davenportom da je neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa.

„I pored otvorenih poruka iz Prištine o nezainteresovanosti, Beograd ostaje i dalje opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za normalizaciju prilika u regionu i mirno, političko rešavanje svih otvorenih pitanja“, rekao je Petković.

Petković je naglasio da je do sada postojala izuzetno dobra saradnja sa Misijom OEBS na Kosovu i da se nada da će redovna, otvorena i sadržajna komunikacija, biti nastavljena i u narednom periodu, saopšteno je iz Kancelarije.

Dodao je da očekuje da će OEBS nastaviti da radi na sprečavanju jednostranih i provokativnih poteza Prištine i na promovisanju dijaloga kao jedinog načina da se dodje do obostrano prihvatljivih i održivih rešenja.

OEBS na Kosovu, naglasio je, ima značajnu ulogu u uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane.

Razgovarali su i o političko-bezbednosnoj situaciji, s posebnim osvrtom na položaj srpskog naroda.

Direktor Kancelarije ukazao je na gotovo svakodnevne fizičke napade na Srbe, njihovu imovinu, zdravstvene ustanove, crkve i manastire, na ugroženost celokupne srpske kulturne baštine u pokrajini, posebno skrenuvši pažnju na manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na listi najugroženijih kulturnih spomenika Evrope, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar