Petković: Kurtijeva najava tužbe protiv Srbije za genocid neostvariva

Vesti 07. maj 202120:083 komentara
Podeli:
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je najava tužbe protiv Srbije od premijera Kosova Aljbina Kurtija neostvariva.

„Kurtijeva najava tužbe protiv Srbije, osim što je neostvariva, budući da samoproglašeno Kosovo nije država, jeste još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na, pre svega, socijalna i ekonomska očekivanja građana“, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je ocenio da su pretnje tužbama pokušaj destabilizovanja prilika u regionu, navodeći da Priština „i dalje ima opasne nade da bi na neki način mogla profitirati u takvom scenariju“.

„Ovom prilikom naglašavam da je stabilnost regiona, ekonomski i demokratski razvoj jedini razuman put za izlazak iz postkonfliktne psihoze u kojoj je deo društva na Kosovu i Metohiji i dalje zarobljen“, rekao je Petković.

Premijer Kosova je na sednici vlade predstavio svoj upravljački program za prvi mandat 2021-2025, gde je, između ostalog, najavio da će pripremiti tužbu protiv Srbije.

„Pripremićemo tužbu za genocid protiv Srbije koju ćemo da podnesemo Međunarodnom sudu pravde“, rekao je Kurti, a preneo KoSSev.

Komentari

Vaš komentar