Petković: Kamenovana Crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini

Vesti 10. maj 202113:43 > 13:49 5 komentara
Petar Petković
Tanjug / Strahinja Aćimović

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je da se nastavljaju napadi na versku i kulturnu baštinu Srpske pravoslavne crkve, jer su nepoznati počinioci kamenovali Crkvu Svete Petke u Kosovskoj Vitini, ali na sreću niko nije povređen.

Incidentu, koji se dogodio u nedelju oko 22 sata, prethodio je pokušaj nepoznatih izgrednika da na Đurđevdan skinu srpsku trobojku sa zvonare crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Time je broj napada na pravoslavne hramove na teritoriji Kosova i Metohije od početka godine uvećan na deset, a počinioci gnusnih zlodela nisu uhapšeni ni kažnjeni, upozorio je Petković.

On je ukazao da je posebno simptomatično da su napadi učestaliji tokom crkvenih praznika, „čime se šalje nedvosmislena poruka Srbima u pokrajini da nemaju prava na mir, ali je i jasan signal netrpeljivosti prema svemu srpskom“.

Petković je, u ime Vlade, od međunarodnih predstavnika ponovo zatražio da se stepen zaštite srpskih verskih objekata podigne na još viši nivo, a vernicima garantuje mir i bezbednost na prostoru Kosova, „jer bez toga njihov mandat gubi svaki realni smisao“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare