Petković: Bez zajedničkog sastanka, Priština odbacila temu o stvaranju ZSO

Vesti 16. nov 202119:59 > 22:37 5 komentara

U Briselu su razgovoru na nivou glavnih pregovarača i eksperata Beograda i Prištine vođeni tokom celog dana, ali nije došlo do zajedničkog sastanka dve delegacije zbog nesaglasnosti o kojim se temama može razgovarati, objavio je RTS. Kako je naveo direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković, Beograd je insistirao na temi stvaranja Zajednice srpskih opština, što je Priština kategorički odbacila.

„Upravo sam završio treći po redu sastanak sa Lajčakom tokom današnjeg dugog dana. Priština je odbila da učestvuje u direktnom razgovoru sa nama, zato što je odbila dsa razgpovara o Zajednici srpskih opština.A upravo je ZSO bila tema u Briselu, onako kako je to Lajčak i najaviou saopštenju od 30. septembra. Dakle, Priština je ta koja odbija razgovor o Zajednici srpskih opština“, istakao je Petković za RTS.

Povezane vesti

On je dodao da je pitanje ZSO za srpsku stranu „pitanje svih pitanja, i da je to srce samog dijaloga“.

„Ukoliko hoćemo da razgovaramo o normalizaciji odnosa, to može isključivo ukoliko dođe do formiranja ZSO“, naglasio je on.

Petković je naveo da je Beograd pokrenuo i pitanja pravosuđa, energetike, nestalih osoba i slobode kretanja.

„Videli smo da iz Prištine Kurti šalje poruke koje direktno ubijaju dijalog, i stavljaju pod noge sve postignute sporazume. Kako možemo onda da govorimo u Briselu, kada u istom danu Kurti govori sve suprotno o samom sporazumu“, zapitao je Petković.

Odgovarajući na pitanje kako će se nastaviti dijalog, on je rekao da je „sada sve na posrednicima u dijalogu“, Miroslavu Lajčaku i Evropskoj uniji.

Vlada Kosova: Odvojeni sastanci sa Lajčakom

Iz Vlade Kosova je u međuvremenu saopšteno da su u okviru runde dijaloga Kosovo-Srbija, u Briselu održani odvojeni bilateralni sastanci na nivou glavnih pregovarača sa specijalnim predstavnikom Lajčakom.

„Zamenik premijera Republike Kosovo za evropske integracije, razvoj i dijalog, Besnik Bislimi, na sastanku sa Lajčakom je razgovarao o stanju implementacije postignutih sporazuma. Razgovarano je o pitanju nestalih tokom rata na Kosovu, o najnovijim dešavanjima, održavanju čestih sastanaka radnih grupa i iskopavanju i prihvatanju posmrtnih ostataka žrtava rata pronađenih u masovnoj grobnici u Kiževku u Srbiji“, kaže se u saopštenju.

Kosovska delegacija izrazila je veliku zabrinutost i ocenila suprotnim od duha slobodnog kretanja koji se promoviše kroz sporazume iz Brisela o odnosima Kosovo i Srbija nedavno odbijanje Srbije, da kao organizator Svetskog prvenstva u boksu, ne dozvoli sportistima i Bokserskom savezu Kosova da ne učestvuju na Svetskom prvenstvu u amaterskom boksu.

Takođe je preneta i zabrinutost zbog opstrukcije srpskih vlasti transferu sredstava u Preševsku dolinu.

„Kosovska strana je zatražila dodatnu pomoć od EU, posebno imajući u vidu potrebu za trajnim dugoročnim rešenjem, jer je ministarstvo finansija i transfera Kosova u budžetu za narednu godinu planiralo dva miliona evra za Preševsku dolinu“, kaže se u saopštenju vlade Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare