Petković: Bez jasnog odgovora da neće neka druga kompanija doći posle Rio Tinta

Vesti 25. jan 202213:03 > 15:27 3 komentara

Meštanin Gornjih Nedeljica Nebojša Petković iz udruženja "Ne damo Jadar" posle jučerašnjeg sastanka sa premijerkom Anom Brnabić izjavio je za N1 da su predstavnici udruženja "čuli svašta" od premijerke, da je bilo i političkih insinuacija da treba da pitaju prethodnu vlast koja je dovela Rio Tinto, ali da im je još jednom potvrdila da je Rio Tinto završio u Srbiji i da neće raditi u dolini Jadra. "A da li će neka druga kompanija, nismo dobili jasan odgovor...", rekao je Petković u emisiji N1 Studio Live.

Povezane vesti

„Premijerka nam je rekla i da pošaljemo mejl i navedemo koje inspekcije treba da dođu, kao da oni to ne znaju, da bi u što kraćem roku izašle na teren. Iako smo predali gotov zakon o zabrani eksploatacije litijuma u Srbiji, spreman da uđe u proceduru, premijerka nam je rekla da nema vremena da se ispoštuju zakonske procedure do raspuštanja parlamenta 15. februara da bi se doneo zakon i predložila je formirnje radne grupe“, kaže meštanin Gornjih Nedeljica.

O zahtevu da se i zakonom zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora, pričaće se, po svemu sudeći, tek nakon izbora. Upitan da li je to razlog za uzdržanost predstavnika udruženja posle sastanka sa Brnabić, Perković kaže:

„To oni kažu – posle izbora. Naš predlog je da se po ubrzanoj proceduri usvoji zakon. A da se formira radna grupa, ne vidim svrhu jer vlada postaje tehnička sa raspuštanjem parlamenta i ne može da donosi odluke“, navodi on.

Petković smatra i da za zakon ima vremena, ali da očigledno nema dobre volje. „Mislim da se razvlači posle izbora, pa da se posle vidi šta će biti“, istakao je predstavnik udruženja „Ne damo Jadar“.

„Premijerka je o svačemu neobaveštena…“

Upitan da li doživljava celu priču oko Rio Tinta kao predizborni potez, Petković navodi da su postavili pitanje Brnabić da li je vlada popustila zato što vidi da projekat „Jadar“ nije dobar za taj kraj i Srbiju ili pod pritiskom naroda. „Ona je rekla – pod pritiskom naroda, dakle oni ne vide koliko je taj projekat katastrofa u najavi“, ističe Petković.

Povodom informacija da je kompanija Volt zatražila eksploataciona prava, Petković kaže da su i to pitali premijerku jer znaju da ta kompanija ima neke dozvole na tri lokacije u Jadru. „Ona je rekla da ne zna ništa o tome, kao što se o mnogim stvarima oglasila da ne zna, ona je o svačemu neobaveštena…Nije mogla da nam potvrdi da li su tačne informacije da će da kupe projekat Jadar od Rio Tinta“.

On dodaje da nije realno da takve stvari ne zna premijerka, budući da je u pitanju multinacionalna kompanija sa kakvom bi trebalo da budu ozbiljni pregovori i ozbiljna razmatranja.

Petković još jednom ponavlja da postoje razlozi za zabrinutost posle sastanka sa Brnabić.

„Bilo je sedam ljudi, sedam viđenja sastanka. Kasnije smo usaglasili stavove. Nemamo poverenja, i dalje želim da verujem da je obaranjem prostornog plana, to iskrena namera ali dok se konretni koraci na terenu ne preduzmu, ne možemo imati poverenja u dobre namere vlade“, rekao je Petković.

Šta će biti sa otkupljenim zemljištem, a šta sa zagađenjem?

Na pitanje kako će se ubuduće tretirati otkupljeno zemljište, Petković odgovara da ne zna. „I to smo pitali i ona nam je predložila da mi šaljemo ponude Rio Tintu i pregovaramo. Mi smo dali predlog da država otkupi zemljište od Rio Tinta i da kredite poljoprivrednicima iz tog kraja koji će rado da kupe tu zemlju, ali ona nas je uputila da mi šaljemo ponude Rio Tintu“, naglasio je Petković.

„Hajde zemlja, ona je lako rešiva…Ali važnije je ko će da zatvori 128 bušotina koje imaju merne uređaje, ko će to da skloni i zatvori te rupe, ko će da utvrdi nastalu štetu jer evidentno ima zagađenja, nivo bora u koritu reke Jadar normalan je pre zone istraživanja a iza zone je 17 puta uvećan. Već su napraivii štetu istraživanjem“, rekao je Petković.

Pogledajte snimak emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare