Petković: Beograd ostaje opredeljen za konstruktivan dijalog i kompromis

Vesti 18. maj. 202214:14
Podeli:
Izvor: Tanjug / Rade Prelić

Beograd ostaje opredeljen za konstruktivan dijalog i kompromis, kao jedino sredstvo putem kojeg se mogu stvoriti uslovi za trajnu stabilnost i prosperitet na Kosovu i Zapadnom Balkanu, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u razgovoru sa američkim ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom.

Kako se navodi u saopštenju iz Kancelarije, Petković je Hila upoznao da rezultatima dijaloga sa Prištinom od prošle nedelje i istakao da ni ovog puta nije bilo direktnog sastanka sa prištinskom delegacijom, koja je ponovo odbila da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština i o rešavanju pitanja nestalih.

Na taj način Priština je još jednom pokazala da istrajava u nastojanjima da zatvori vrata dijalogu i uništi svaku mogućnost da se o nagomilanim problemima razgovara, naglasio je Petković, dodaje se u saopštenju.

Neophodno je, ocenio je Petković, da Priština odustane od opstrukcije i da konačno sprovede ono što je do sada dogovoreno u Briselu, pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština sa suštinskim nadležnostima i instrumentima za efikasnu zaštitu položaja i interesa srpskog naroda.

Najnovijim potezima, Priština krši i Vašingtonski sporazum, rekao je Petković i predočio da je rudnik Štavalj 23. lokacija na kojoj se, po zahtevu Prištine pretražuje teren u potrazi za nestalim..

Nasuprot tome, Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji, na kojima se, po saznanjima Beograda, nalaze posmrtni ostaci Srba nestalih u ratu.

Petković je američkog ambasadora upoznao i sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, naglašavajući da su napadi na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve gotovo svakodnevna pojava, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar