Peticija: Više od 500 javnih ličnosti za Zakon o istopolnim zajednicama

Vesti 20. mar 202121:08 55 komentara
Shutterstcok

Više od 500 akademskih radnika, intelektualaca, novinara, sociologa, psihologa, umetnika i javnih ličnosti potpisalo je peticiju kojom su podržali inicijativu za usvajanje zakona o istopolnim zajednicama.

„Pružamo podršku borbi za prava LGBTI+ osoba u Srbiji, koja se, između ostalog, ogleda u donošenju zakona o istopolnim zajednicama. Smatramo da je to deo borbe za bolje društvo zasnovano na jednakim ljudskim pravima kao civilizacijskoj tekovini, u kom nijedan njegov član neće biti stigmatizovan i diskriminisan“, navodi se u tekstu peticije.

povezane vesti

Dodaje se da zakon o istopolnim zajednicama predstavlja samo prvi korak u ostvarivanju prava LGBTI+ osoba da njihove najbazičnije potrebe budu priznate i zakonski regulisane.

„Zakon treba da omogući da ove osobe imaju jednako pravo da vole i budu voljene, da grade zajednički život sa voljenom osobom, da nasledjuju imovinu svojih partnera i partnerki i da uživaju sva ona prava i odgovornosti koje heteroseksualne osobe uživaju bez dovodjenja u pitanje. Donošenjem ovakvog zakona LGBTI+ osobe neće dobiti nikakva posebna niti drugačija prava, nego pravo da žive život koji je za većinu pripadnika društva uobičajen“, piše u peticiji.

Ocenjuje se da akademska i profesionalna zajednica treba da bude pokretač i da daje podršku pozitivnim promenama u društvu, koje unapredjuju društvo.

„Ostvarivanje jednakih ljudskih prava za sve je deo tog puta. Važno je naglasiti i da donošenje ovakvog zakona neće ni na koji način ugroziti niti umanjiti prava heteroseksualnih osoba“, navodi se u tekstu peticije.

Dodaje se da potpisnici razumeju da deo društva borbu LGBTI+ zajednice dočekuje sa negativnim emocijama i osećanjem ugroženosti.

„Ovakve emocionalne reakcije pokazatelj su nerazumevanja toga šta LGBTI+ zajednice zaista jesu i kakve potrebe imaju. Medjutim, to ne može biti validan argument protiv donošenja ovog zakona, već pokazatelj u kom pravcu treba da se dalje razvijaju i sprovode antidiskriminacione i edukativne aktivnosti i prakse“, piše u peticiji.

Dodaje se da će zakon o istopolnim zajednicama stvoriti prostor u kom može biti olakšan život i uživanje osnovnih prava LGBTI+ zajednice, ali se navodi da „borba tu ne prestaje“.

„Primena zakona kroz dosledan rad institucija i promena društvene klime je mnogo zahtevniji i dugotrajniji posao. Mi ćemo kroz svoju društvenu, naučnu i obrazovnu praksu i svoje profesionalne uloge nastaviti da podržavamo vrednosti tolerancije i jednakosti svih marginalizovanih grupa i uvek ćemo biti spremni da se usprotivimo diskriminaciji, bez obzira da li dolazi od pojedinaca, grupa ili institucija“, poručili su potpisnici peticije.

Prethodno je, protekle sedmice, grupa od 212 javnih ličnosti uputila javni apel protiv usvajanja zakona o istopolnim zajednicama.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je nakon toga pozvalo potpisnike „Apela 212“ na dijalog o tekstu zakona o istopolnim zajednicama.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da očekuje odgovor od potpisnika Apela u najkraćem mogućem roku i nada se zajedničkom unapređenju dijaloga i kulture ljudskih prava i kompromisa u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare