Peti oktobar i njegovo nasleđe: Od tektonskih promena do spomenika „krajputaša“

Vesti 05. okt 202219:0943 komentara

Nedovršen posao. Izneverena očekivanja. Razočaranje zato što nije uspelo. Tako građani 22 godine kasnije doživljavaju petooktobarske promene. Iz vlasti danas samo dve poruke - i to oprečne.

„Ja sam bio na protestima tada u to doba i duvao sam u pištaljku i svašta sam radio. Pa ne kažem da ne živim bolje, ali verovatno mnogi baš i ne žive tako dobro“

„Imam osećaj jednog razočarenja i možda neke sete što prosto nije uspelo“

Da nisu uspeli, da su iznevereni, osećaju građani koji su 5. oktobra duvali u pištaljke i Srbiju 2022. zamišljali posve drugačije. Jer u trenutku pada Miloševićevog režima očekivanja su bila, ispostaviće se, prevelika.

„Tada su se desile suštinske i tektonske promene“, kaže Zoran Vuletić iz Građanskog demokratskog foruma.

…Kojih se 22 godine kasnije setimo s početka oktobra.

„Važno je da se sećamo zato što se 5. oktobar u međuvremenu pretvorio u jedan spomenik ‘krajputaš'“, izjavio je novinar Boško Jakšić.

Spomenik koji podseća na to za šta su se građani borili, a šta im se događa.

„Petog oktobra se govorilo o reformama. Reformi ovde nema. Petog oktobra se govorilo da je naš prioritet Evropska unija. Evropska unija je danas dalja nego što je bila u Đinđićevo vreme. Peti oktobar je govorio o demokratskim vrednostima. Mi smo završili u autoritarnim vrednostima“, navodi Jakšić.

Gde bismo tek završili da 5. oktobra nije bilo?

„Sve Vlade koje su počele da lome i otklon prave od 5. oktobra, počev sa Koštuničinom, su živele i uživale na tekovinama tih promena koje je Đinđićeva Vlada napravila u samo dve godine. Da nije bilo tih promena, ništa ne bi bilo od Srbije, ni danas ni u budućnosti“, rekao je Vuletić.

Prva postpetooktobarska vlada izvela je zemlju iz izolacije i pokrenula ekonomske reforme.

„Sve se pretvorilo u lične potrebe i korupciju i to do dana današnjeg važi. Ništa ni sad nije bolje. Nastavljaju svi isti da rade. Samo se promeni dres i kreće se u nova osvajanja“

„Bukvalno ništa nismo uradili“

N1: Ko je kriv za to?

„Svi mi zajedno“

„Mislim da je sistem bio jedna hobotnica koja je opstala. Ta hobotnica nije uništena kad je bilo vreme i onda se zapravo polako ta hobotnica vratila u nekoj drugoj formi i sa nekim drugim ljudima“, navode građani.

I sa nekim istim ljudima. Jedan od njih 90-tih je stvarao i predstavljao JUL. Danas o 5. oktobru govori sa pozicije ministra unutrašnjih poslova.

„Pre 22 godine obaveštajne službe zemalja NATO pakta organizovale su i sprovele državni udar. Tada je započeta pljačkaška privatizacija, stotine hiljada ljudi su ostali bez imovine i hleba. Započela je vlada žutog ološa i ambasadora. Srbija više nikada ne sme da dopusti da joj stranci nasiljem i novcem određuju vlast i vode politiku. Srbija je danas demokratska, slobodna, uspešna i časna zemlja, uprkos 5. oktobru, nikako zahvaljujući 5. oktobru“, ocenio je Aleksandar Vulin.

„Mislim da je upravo Vulin Vučićeva hladno servirana osveta petooktobarcima“, mišljenja je novinar Zoran Panović.

Iako o petooktobarcima Vučić misli slično kao Vulin, katastrofičan scenario koji najavljuje ipak ne poredi sa postpetooktobarskim periodom.

„Pred nama je verovatno najteži period. Teži čak i od onoga koji smo imali 90-tih godina prošlog veka“, najavio je predsednik Vučić.

A petooktobarci su se nadali da su, ako ništa drugo, te 2000-te barem stavili tačku na 1990-te.

Komentari

Vaš komentar