Perović: Srbija zarobljena velikodržavnim projektom nespojiva je sa Evropom

Vesti 02. avg 202122:07 35 komentara

Dok god Srbija bude zarobljena velikodržavnim projektom i dok bude gajila nameru da sve Srbe stacionira u jednu državu, kao što je to bila namera u ratovima 90-ih godina, ona je kao država neuskladiva sa Evropom i evropskim vrednostima, rekla je u interjuu za N1 Sarajevo istoričarka i politikološkinja Latinka Perović.

“To je taj projekat neprestanog širenja: Srbija je svuda gde žive Srbi. Srpstvo je povezano sa pravoslavljem. I u tom smislu su te granice vrlo ambivalentne i neodređene – s jedne strane one dekoncentrišu Srbiju na njen unutrašnji razvoj, a u isto vreme druge zastrašuju. I to je glavni razlog nepoverenja”, objašnjava Perović u intervjuu za N1 Sarajevo.

Dodaje da je čitava politika od 90-ih godina na vezi sa koncepcijom države koja obuhvata sve Srbe, a tu se, kako primjećuje, udružuje i verski element.

“U Srbiji imate jednu stranku koja dominira, koja drži institucije i neizbežno imamo situaciju da se to završi u ličnoj diktaturi, autokratskom režimu u kome o svemu odlučuje jedna partija i jedan čovek. To je ključno pitanje Srbije danas”, upozorava ona.

Kad je reč o zločinu počinjenom u Srebrenici, Perović podseća da u svetu postoji jedinstvena ocena da je reč o genocidu.

“Imate dva međunarodna suda koja su donela presude. Imate međunarodnu demokratsku javnost koja to osuđuje kao najveći zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svetskog rata. I razmišljam – da li Srbija shvata koliko se ona poricanjem izoluje od sveta, koliko ide mimo sveta dok poriče evidentne činjenice”, navodi ona.

Ipak smatra da se u svim ovim nezavisnim državama proizišlim iz Jugoslavije događaju vrlo važna kretanja, koja su i generacijska, jer dolaze od mladih ljudi.

“Jako verujem u tu unutrašnju mobilizaciju energija i ljudskih rezervi, to je za mene put evropeizacije svih tih zemalja. Vrlo je značajno da je Evropska unija otvorila vrata svim tim zemljama, da je dala merila i ogromna sredstva, ali ja bih ipak rekla da je težište na ljudima koji žive u tim zemljama, i da oni moraju da nađu način da pronađu mogućnost života da ostanu tu, a ne da iseljavaju”, poručuje Perović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare