Perišić: Ušli smo u četvrti talas, novozaraženi su uglavnom nevakcinisani

Vesti 03. avg 202115:54 > 16:16 23 komentara
N1 (arhiva)

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić izjavio je da je "evidentno" da je u Srbiji počeo četvrti talas epidemije koronavirusa i dodao da su među novozaraženim "gotovo isključivo" nevakcinisane osobe.

„Juče je bio 21 novozaraženi u Nišu, a u kovid bolnici u Kruševcu imamo 49 obolelelih. Bili smo na dvadesetak obolelih u Kruševcu, a u Nišu je bilo dana kada nije bilo pozitivnih“, rekao je Perišić novinarima u Kliničkom centru.

Kazao je da je među novozaraženim od jedan odsto do tri odsto vakcinisanih i da oni imaju blagu kliničku sliku, „jednostavniju za lečenje“ od one koju imaju nevakcinisani pacijenti.

„U kovid odeljenju na Dečijoj internoj klinici u Nišu povremeno ima obolele dece i trenutno ih je dvoje. Njihov oporavak ide kako treba“, rekao je Perišić.

Dodao je da će novoinficirane osobe iz Niša i okolnih mesta biti zbrinjavani u kovid bolnici u Kruševcu sve dok ta ustanova ne popuni 90 odsto kapaciteta i da ona trenutno ima 490 postelja.

„Tek kada se približimo popunjenosti od 90 procenata možemo da planiramo neke druge kapacitete. Nama ne treba klinički centar u kome se 70 odsto pacijenata leči od kovida. I dalje se u Srbiji ne umire najviše od kovida već od srca, neuroloških bolesti, kardiovaskularnih i kancera“, rekao je Perišić.

On je u novom Kliničkom centru prisustvovao uručenju invalidskih kolica i šetalica koje je Klinici za ortopediju nabavilo Udruženje za pomoć Nišlijama zahvaljujući prikupljanju plastičnih zatvarača i njihovoj reciklaži.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare