Penzioner iz Sombora dve godine živi bez struje, pokušava da dokaže da nema dug

Vesti 26. sep 202119:32 28 komentara

Račun za struju koji deluje veći nego što je objektivna potrošnja, nije retkost – našoj redakciji gledaoci su se više puta žalili tim povodom, međutim, slučaj Nenada Ružića iz Sombora je po mnogo čemu specifičan – osim što je dobijao mesečne račune za struju od po nekoliko desetina hiljada dinara, dešavalo se i da mu tokom jednom meseca stigne tri računa, sa različitim iznosima. Zbog duga koji po mnogo čemu deluje sporno, na kraju mu je i obustavljena distibucija električne energije. Duže od dve godine ovaj 79-ogodišnji Somborac živi u kući bez struje.

Da bi nam otvorio kapiju svoje kuće u Vojvođanskoj uici u Somboru, Nenada Ružića smo morali da pozovemo telefonom. Zvono ima, ali ne radi, baš kao ni jedan drugi električni uređaj u njegovoj porodičnoj kući, u kojoj salonski lusteri, već treću godinu služe samo kao ukras.

„Bez struje nikad niko ne može verovati kako je živeti bez struje. Eto ja danas tako živim. Sad mi je već 79 godina, imam tri-četiri vrste bolesti, lečim se, sad sam u subotu bio na intervenciji u hitnoj hirurškoj prokrvario sam od te hladnoće već i ne znam ni ja čega“, kaže Ružić.

Na konstataciju da je tek septembar, a u kući je prilično hladno, Ružić kaže:  „Pa hladno je, ovde se još može boraviti još 15 dana i onda se više neće moći boraviti ovde.“

Ekonomista u penziji sve dokumente uredno čuva – svedoče o tome kako je nastao astronomski, po papirima sudeći, sporni dug – zbog kog mu je struja isključena u julu 2019. godine.

„Ja vam mogu ovde pokazati za februar 2019. sam dobio tri računa koja su sva tri različita i svaki naredni račun je viši od recimo ne znam sad mogu pogledati tačno – 7-8 hiljada, pa 30.000, pa onda na 150.000. I onda sam pitao šta se ovo događa u jednom mesecu i to se tako događalo 2-3 meseca uzastopce, su dolazila dva tri računa u toku meseca“, priča on.

Sombor, Nenad Ružić
N1

Pred Osnovnim sudom u Somboru Elektroprivreda Srbije sada od njega potražuje 156.000 dinara, što je navodno cena struje koja je u kući potrošena i neplaćena tokom 13 meseci. Ipak i sam sudski veštak, proverom strujomera, ustanovio je da ni u teoriji dug ne bi mogao da bude ni približno toliki.

„Treću godinu na sudu smo, angažovali smo veštaka, veštak je bio, konstatovao je ovde potrošnju, konstatovao je da za 13 meseci u tom periodu kad ja kao nisam plaćao, mogao sam potrošiti struje za 42.000 ili 39.000 hiljada, tako da nije ni u kom slučaju 150 i nešto hiljada. Tražio sam, molio sam, podnosio sam zahteve, na sudu sam molio da se ukjuči, niko to neće ništa, samo se odlažu ročišta i to se odlažu na tri meseca, četiri meseca i kažem treću godinu se suđenje odugovlači“, kaže Ružić.

Obraćao se na više adresa, jedini odgovor stigao mu je iz kabineta ministarke energetike, iz kog je u julu Elektrodistribuciji Srbije poslat dopis sa zahtevom za postupanjem u vezi sa ovim slučajem.

Na naša pitanja upućena Elektrodistribuciji Srbije dobili smo odgovor da su sva naša pitanja u nadležnosti JP Elektroprivreda Srbije, ogranak „EPS snabdevanje“. Na pitanja koja smo uputili njima, još čekamo odgovor.

Podsetili smo javna preduzeća i na 86. član Zakona o zaštiti potrošača, koji kaže da je zabranjeno obustaviti pružanje usluge snabdevanja toplotnom energijom, ukoliko u domaćinstvu živi neko ugrožen zbog godina ili bolesti. Pitanje koje je za Nenada Ružića ključno je da li će još jednu zimu dočekati u hladnom. O tome sada odlučuje sud, a pravda, poslovično pa i u ovom slučaju, ne žuri nigde.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare