Pećo (KRIK): Mali da objasni poreklo novca, imamo dokaze “crno na belo”

Vesti 04. okt 202111:22 > 12:37 57 komentara

Institucije koje su ocenile da nema ničeg sumnjivog u slučaju Siniše Malog i stanova u Bugarskoj treba da nastave ili započnu nove istrage, izjavila je novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Dragana Pećo.

“Tu ima mnogo materijala za institucije u ozbiljnoj državi da započnu neke postupke. Ja bih volela da verujem da će to da se desi, a ne kao svaki put kad novinari KRIK-a nešto objave, da oni postanu mete napada i sve se spinuje”, rekla je ona za N1.

Povezane vesti:

Dokumenta do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ dokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Prethodno se Mali pojavljivao u papirima kao direktor ofšor kompanija koje su kupile stanove, ali novi dokazi pokazali su da je bio i njihov vlasnik, objavio je KRIK.

Pećo navodi da “sada imamo dokaze crno na belo” i podseća da je Mali govorio da je kupovao stanove za klijente, da nije hteo da kaže za koga, ali se sada vidi da nije govorio istinu građanima.

“Sada želimo da čujemo šta je poreklo novca, govorimo o pet miliona evra, kolika je vrednost stanova”, rekla je Pećo.

Ona je dodala da se u međunarodnom istraživanju “Pandorini papiri” pojavljuje još imena iz javnog života Srbije.

Najavila je da će detaljnija priča o predsednikovom kumu Nikoli Petroviću izaći sutra.

Govoreći o međunarodnom istraživanju “Pandorini papiri”, kazala je da je trajalo skoro dve godine.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je u nedelju uveče nalaze istraživanja u kom je učestvovalo oko 600 novinara koji su u dokumentima pronašli imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera zemalja, kao i više stotina zvaničnika, poput sudija, ministara, gradonačelnika.

Novinari iz različitih medija širom sveta su proučavali oko 11,9 miliona dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge, u kojima se nalaze i imena više od 100 milijardera, ali i slavnih ličnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare