Pazarski kandidati za komunalnu miliciju čekaju obuku godinu dana nakon konkursa

Vesti 19. apr 202215:42 2 komentara
N1

Iako je konkurs za izbor kandidata za komunalnu miliciju Novog Pazara okončan još pre skoro godinu dana, petnaest odabranih još nije upućeno na obuku, saznaje radio Sto plus.

Pročitajte još:

Jedan od njih je rekao da nema nikakve informacije o tome šta se dešava, kao i kada će i da li će uopšte početi obuka.

„U lokalnoj samoupravi su nam rekli da je procedura duga i da se čekaju dozvole i odobrenja par ministarstava. Čekam već mesecima u nadi da će to biti što pre, možda sam mogao i da nadjem neki posao“, kazao je.

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Džemil Divanefendić rekao je radiju Sto plus da su u oktobru tražili, a da su sukcesivno i dobijali, neophodne saglasnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

„Prošle nedelje smo poslali i zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova za odredjivanje tačnog termina za obuku i dobili smo pozitivne informacije iz kabineta ministra Aleksandra Vulina da će u što skorijem roku kandidati krenuti na obuku“, poručio je Divanefendić.

Obuka za komunalne milicajce sprovodi se u jednom od centara za osnovnu policijsku obuku i traje oko dva i po meseca, odnosno, 400 radnih sati.

Kandidati koji uspešno prodju obuku i dobiju sertifikat za obavljanje poslova komunalnog milicajca imaće pravo da učestvuju na javnom konkursu lokalne samouprave za popunjavanje tih radnih mesta.

Komunalna milicija će imati zadatak da održava komunalni red, sprečava bespravno zauzeće javnih površina, nepropisno parkiranje, kontroliše održavanje čistoće, suzbija nelegalno obavljanje delatnosti, nadzire javni prevoz, štiti životnu sredinu i kulturna dobra, ali i obavlja druge poslove u skladu sa zakonom.

Komunalni milicajci imaće ovlašćenja da one koji krše zakon ili propise upozore, legitimišu, zaustave i pretresu, privremeno oduzmu predmete, ali i da vrše audio i video snimanje, upotrebljavaju sredstva prinude i fizičke snage pomoću palice, sredstava za vezivanje ili raspršivača sa nadražujućim dejstvom.

Lokalna samouprava Novog Pazara je od 2012. godine organizovala nekoliko konkursa za izbor komunalnih milicajaca, ali su, uglavnom zbog toga što kandidati nisu upućivani na obuku, poništavani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare