Pavlović o suđenju za ubistvo Ivanovića: Žao mi je što Radoičić nije pomenut

Vesti 12. jul 202118:49 > 21:45 1 komentar

Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović, koja je pratila početak suđenja za ubistvo lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, po trećoj, dopunjenoj optužnici kosovskog specijalnog tužilaštva, kazala je da je tužilac rekao da su "direktni izvšioci nepoznati, ali da su jednako krivi kao šest osoba koje sede na optuženičkoj klupi", za koje je, kako je dodala, naveo da rade po nalogu vođa kriminalne grupe koja stoji iza Ivanovićevog ubistva, ali ih nije imenovao.

„Žao mi je što nismo čuli ta imena u sudnici… (Potpredsednik Srpske liste) Milan Radoičić i (biznismen) Zvonko Veselinović se u optužnici spominju kao vođe ove kriminalne grupe čiji su članovi bili ovih šestoro ljudi, ali nisu imenovani kao nalogodavci“, navodi Pavlović u Danu uživo na TV N1.

Povezane vesti

Kazala je da je početak suđenja bio dosta nedinamičan, da je dogovoreno da se ne čita cela optužnica, već je tužilac rekao šta stavlja na teret šestoro okrivljenih, obrazložio je šta se na koga odnosi, a potom su, kako je dodala, njihovi advokati rekli da je neosnovana optužnica.

Na pitanje kako gleda na potez Ivanovićeve nevenčane supruge Milene Popović, koja je pred početak suđenja izjavila da je napustila nedavnu sednicu skupštine kada je u sali bio Milan Radojičić, navodeći da bi pred sudom u Prištini trebalo da budu saslušani i Radoičić i Veselinović, odnosno svi za koje se sumnja ili se na bilo koji način dovode u vezu sa ubistvom Ivanovića, Pavlović kaže da je to bio „veoma neobičan potez“.

„To je veoma neobičan potez, pre svega zato što se Milena Popović i ranije pojavljivala na mnogim događajima na kojima je Radoičić bio prisutan, i tad joj nije smetalo. Ona nikada u javnosti nije govorila o tim vezama Radoičića i njegove stranke Srpske liste i visokih funkcionera Srpske napredne stranke, čiji je ona sada deo“, ocenjuje Pavlović.

A kako tumači izjavu predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića da je Radoičić „bio uvek prvi na braniku Severne Mitrovice“, Pavlović navodi da se „lažni patriotizam potura da bi se prikrili neki prljavi poslovi, što je čest slučaj na Kosovu ne samo poslednjih godina, već prethodnih 20-30 godina“.

Dodaje i da „nismo videli nikakve dokaze“ o ulozi Radoičića u ubistvu Olivera Ivanovića, odnosno da je tužilaštvo u predistražnoj fazi i da nema osumnjičene.

„Krećemo se u istražnom limbu koji može da traje i čitavu deceniju, što znamo iz našeg pravosudnog iskustva“, navodi Pavlović i podseća da su od 2012. godine sve optužbe u vezi sa Radoičićem i Veselinovićem „nestale“.

Dodaje i da ni Radoičić ni Veselinović nisu povodom ubistva Ivanovića saslušani u srpskom tužilaštvu.

„Saslušan je u policiji u svojstvu građanina, a ne osumnjičenog. Oni kod nas nisu ni u kakvom procesu“, navodi Pavlović i dodaje da je Radoičić rekao da nije ubio Ivanovića, niti je učestvovao u pripremi njegovog ubistva.

Dalji tok suđenja

U daljem toku suđenja, koje će biti nastavljeno krajem avgusta, kaže da bi trebalo da bude izneta odbrana okrivljenih, „i tek će se onda ući u dokazni postupak – saslušaće se svedoci i biće izveštaji o veštačenju“.

Kaže i da je „nejasno do kraja da li postoje snimci video nadzora“ trenutka ubistva Olivera Ivanovića, mada su, kako navodi, tabloidi objavili neke snimke, za koje se nije utvrdilo šta su tačno.

Na konstataciju zašto manjka saradnja između Beograda i Prištine po ovom pitanju, Pavlović kaže da „saradnja ne manjka, već ne postoji“.

„Početna ideja je bila da se vodi zajednička istraga, ali sada protiv svih ovih optuženih u Prištini ne može istovremeno da se vodi postupak u Beogradu. Sud u Prištini je ukinuo poternicu za Radojičićem, pa ne postoji prepreka da se podigne optužnica protiv njega, ali pošto je poternica ukinuta, on neće biti uhapšen“, kaže Pavlović.

Dodaje i da je problem pitanje statusa koji će Ivanovićeva porodica imati u postupku, odnosno ko će imati status oštećenog.

„Ukoliko tužilaštvo odustane, oštećeni mogu da nastave da gone okrivljene. Pitanje je ko će biti oštećen, da li Marina Ivanović, prva žena Olivera Ivanovića, ili njegova nevenčana supruga Milena Popović“, ukazuje Pavlović i kaže da će to najverovatnije biti Ivanovićev najstariji sin, dodajući da je taj problem do sada odložio suđenje.

Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra 2020, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare