Pavlović (AŽC) o intervjuu u Informeru: Nedopustivo bogaćenje na silovanju

Vesti 29. sep 202213:28 11 komentara

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra kaže za N1 da je jučerašnji skup ispred redakcije Informera u Beogradu zbog objavljivanja intervjua sa višestrukim silovateljem u tom tabloidu imao za cilj da se pokaže protest i emocije prema onome što se desilo.

„Velika količina straha, osećaja nezaštićenosti, nebezbednosti se pojavilo kod žena, kao i poniženje da u medijima imamo priliku da čitamo detalje silovanja. To je traumatizovanje ne samo za žrtve ovog silovatelja, već i za sve žene koje su doživele neko seksualno nasilje, pa i za sve nas“, ocenila je Pavlović u N1 Studio Live.

Povezane vesti

Na pitanje kako tumači izjavu urednika Informera Dragana Vučićevića da su takve intervjue objavljivali mnogi svetski mediji, ona kaže da argument Informera jeste tačan, „ali ovaj intervju, način na koji je urađen nije to, fali kontekst u kojem se dešava, obučenost novinara i priprema za intervju, momenat profesionalnosti i očuvanje dostojanstva žrtava“.

„Pristupa se zločinu silovanja na senzacionalistički, tabloidni način, stvara se atmosfera straha“, ukazuje Pavlović i dodaje da je nedopustivo da se neko bogati, stvara tiraž na osnovu takvog zločina kao što je silovanje.

A upitana kakav je odnos društva prema ovom pitanju, ona kaže da seksualno nasilje još ne razumemo dovoljno, za razliku od porodičnog nasilja gde smo dosta napredovali i mnogi više ne smatraju da je ono privatna stvar.

„Seksualno nasilje je i dalje tabu, i dalje nije jasna ta granica između uznemiravanja i udvaranja, i dalje nije jasno šta je pristanak. I kod mladih i kod starijih vidimo da je seksualno nasilje jedan od zločina za koji se najviše krive žrtve. Jedno naše istraživanje je pokazalo da nema razlika između dečaka i devojčica, svaka treća mlada osoba smatra da je devojka sama kriva ako doživi seksualno nasilje ako je bila provokativno obučena“, navodi Pavlović.

Dodaje da nemaju tačne brojke, „ali se zna da je i kod nas i u svetu silovanje najmanje prijavljen zločin“.

„Žene nemaju poverenja u institucije da će im verovati“, poručuje ona.

Na pitanje šta bi sistem trebalo da uradi, ona kaže da je važno da postoji sistem nadzora, „kada znamo da je neko osuđen za isto krivično delo, opravdano strahujemo da može da ga ponovi“.

„Imamo to kada je reč o seksualnom zlostavljanju dece, ali nemamo kada se radi o odraslim osobama“, navodi ona i dodaje da „nije uloga građana da uzmu stvar u svoje ruke, već države“.

A kako tumači izjavu Vučićevića da je cilj protesta bio politički usmeren protiv njega, ona ističe da „poruke poslate sa protesta nemaju nikakvu političku konotaciju, vrlo jasno su bile oblikovane da žene traže zaštitu, da se njihova trauma ne komercijalizuje, da ne čitaju u medijima detalje nečijeg silovanja“.

„Jasno je da je to isključivo pitanje ženskih prava. Jasno je da to nije partijska tema, jeste političko pitanje, ali u smislu prava žena na bezbednost“, kazala je ona i dodala da bi volela da ga u tom smislu shvati i uredništvo Informera.

„Nije pitanje ugroženosti njihovih života, ali jeste cilj da još jednom razmisle o načinu na koji posluju“, poručuje ona.

Najavila je da će u narednim danima biti održana dva protesta u znak podrške ženama u Iranu, podstaknuto smrću Mahse Amini koju je pretukla iranska policija za moral jer nije pravilno nosila hidžab.

„Iako se nekima čini da je Iran daleko, napravila bih jedno poređenje, tamo imamo neki vid aktivnog državnog nasilja prema ženama, dok ovde svedočimo pasivnom državnom nasilju prema ženama zbog neodgovarajućih sankcija za nasilje i nedovoljnog sistemskog odgovora na nasilje prema ženama“, kazala je Pavlović.

Celo gostovanje možete pogledati u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare