Pavićević: Vučić nije pobedio ni na jednim izborima koje nije organizovao

Vesti 19. feb. 202114:01 > 23. feb. 2021 13:2913 komentara
Podeli:
Đorđe Pavićević
Izvor: N1

Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka (FPN), govoreći o međustranačkom dijalogu, kaže da je važno dati svim učesnicima izbora pristup onim institucijama koje ih organizuju. "Ja bih podsetio na činjenicu da sadašnji predsednik Srbije nije pobedio ni na jednim izborima koje nije organizovao", naveo je gost N1 Studio Live. Smatra da će ovi pregovori biti podignuti na viši nivo od prethodnih, jer posreduje EU, ali pretpostavlja i da će predstavnici vlasti odluke ipak donositi "mimo sale". Uz to, mišljenja je da će SNS teško pristati na one promene koje ne može da kontroliše.

Međustrancki dijalog vlasti i opozicije, pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, trebalo bi da počne već početkom marta.

Opozicija je, za razliku od pretprošle godine, počela da se sprema za te pregovore, vidimo da postoji više platformi koje su srodne u nekim aspektima, navodi gost N1 Studio Live. Videćemo šta će biti od svega toga jer još nije poznat format razgovora, način na koji će oni učestvovati, ko će učestvovati, da li će to biti obavezujući dogovor ili neka forma dijaloga kako najavljuju vlasti – mnoga pitanja su za sada otvorena, naveo je.

Povezano:

Smatra da bi bilo moguće i da opozicija nastupi sa jednom, zajedničkom platformom, ali naglašava da ono što je važno jeste to da – skoro sve one identifikuju iste probleme. A to su, podseća, problem sa medijima, sa izbornim procesom i kontrolom izbornog procesa, problem sa biračkim pravom i tendencijom da se ta sloboda suzi ucenama i sličnim, kao i da postoji zahtev za razdvajanjem izbora. Platforme se, kaže profesor, razlikuju po načinu na koji ti ciljevi treba da se ostvare i po tome koje su institucionalne promene potrebne.

Ako format bude otvoreniji, nije ključna stvar da li će opozicija imati jednu platformu koliko da postoji sinergija tih ciljeva, ali ako format bude zatvoreniji, onda bi bilo važno da se što više ukrupne ti zahtevi, da što više aktera stane iza jednog skupa zahteva, ocenio je profesor.

Važno je, kaže, da se ispostavi jedan set zahteva koji prevazilazi ono što je standardno popravljanje izbornih uslova u institucionalnom smislu – odnosno skup pravila i procedura.

Jer ono što smo videli tokom prošlih pregovora je da vlast može bilo koji skup takvih popravki da instrumentalizuje u svoju korist i da se suštinski ništa ne promeni, navodi profesor FPN.

Kaže da je važno, što stoji u zahtevima, dati pristup učesnicima onim institucijama koje će organizovati izbore.

„Ja bih podsetio na činjenicu da sadašnji predsednik Srbije nije pobedio nijedne izbore koje nije organizovao. Samo onda kad je on bio na vlasti dobijao je izbore, a postoje ozbiljne, dokumentovane sumnje da takav izborni proces nije fer i slobodan. Ono što se onda ispostavlja kao zahtev je da vidimo da li mi, pod nekim normalnim uslovima, možemo da vidimo kolika je čija podrška i da sprečimo ovu grubu majorizaciju koju danas imamo“, kaže profesor Pavićević.

Profesor podseća na iskustvo sa prethodnih pregovora koji su počeli s tim da se ne može menjati zakon, a onda se naprasno mogao menjati zakon, „i to ne kako je dogovoreno već onako kako je želeo jedan akter“. Krenulo se od toga da se ne mogu menjati članovi REM-a, pa su onda odjednom mogla da se menjaju dva, podsetio je Pavićević.

SNS će teško pristati na promene koje ne može da kontroliše

Na pitanje da li ima utisak da li je SNS spremna na neki ustupak, Pavićević kaže da misli da će teško pristati na one promene koje oni neće moći da kontrolišu.

Predlozi idu u tom smeru da se testira spremnost vlasti da izađe na izbore koje ne bi u potpunosti kontrolisala i čiji ishodi ne bi bili u potpunosti poznati unapred, podseća. On dodaje da se na ovakav način može videti da li je vlast spremna da to učini, jer „sve što je traženo jeste nešto što zahteva realno odricanje vlasti od postojeće kontrole izbornog procesa“. Da li će oni biti spremni na to ili će vratiti priču na tehničke detalje, koji suštinski ne mogu mnogo da promene, videćemo kad počne proces, ali i kad bude definisan format unutar kog će biti održani razgovori – da li će to biti dijalog ili će imati obavezujuću neku ulogu, kaže gost N1 Studio Live.

Pretpostavlja da će se vlast dobro pripremiti za te razgovore, da će u pregovore ići visokopozicionirani partijski lideri. Podseća da će biti prisutna EU, pa će, zato, to biti podignuto na viši nivo u odnosu na prošli put, kad su posrednici bili FPN i Fondacija za otvoreno društvo.

Smatra da će na prvom sastanku biti donesena agenda i format, a što se tiče odluka predstavnika vlasti – pretpostavlja da će one biti donošene „mimo sale“.

„Postoji i ta priča da onda kad je doneta odluka da se menjaju dva člana REM-a da se išlo direktno kod predsednika da on to odobri. Ta stvar, u nekim ključnim momentima, ne mislim da će biti prepuštena nekom ko bude sedeo i razgovarao sa opozicionim predstavnicima“, kaže Pavićević.

Profesor je mišljenja da se još razgovara o formatu i da on nije definisan.

Dijalog s Prištinom: Ove godine ništa značajno

Upitan o dijalogu Beograda i Prištine, s obzirom na izjave novoizabranog premijera Aljbina Kurtija – da mu to nije u fokusu, Pavićević kaže da ne misli da će ove godine išta značajno da se dogodi.

Bez obzira što Kurti kaže da mu to nije u fokusu i što ima tvrde stavove kad su u pitanju ključna i najteža pitanja – o nezavisnosti i priznanju, on je pokazao i u onom kratkom periodu dok je bio premijer, da je bio vrlo otvoren za neka tehnička pitanja i pretpostavljam da će se neke stvari brže rešavati sa ovom vladom, a da će neka krupna pitanja biti ostavljena za neki drugi period, ocenjuje Pavićević.

Ima mnogo stvari koje to stavljaju na niže mesto među prioritetima, zaključio je profesor FPN.

Gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar