Patrijarh s predsednikom o poziciji veronauke, sagovornici N1 kažu – pritisak

Vesti 17. jul 202219:34 > 19:38 128 komentara

Patrijarh Porfirije i članovi Sinoda SPC su, tokom jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije izrazili zabrinutost za poziciju veronauke u srpskom prosvetnom sistemu i zatražili podršku od predsednika Srbije, kako bi pozicija države po tom pitanju bila promenjena. Sagovornici N1 kažu - različiti su faktori zbog kojih deca izbegavaju versku nastavu, a ovakvu poruku nakon sastanka ocenjuju jedino kao - pritisak.

„Činjenica je da posebno u gradskim sredinama opada broj učenika koji pohađaju veronauku – što crkvi ne odgovara“, kaže verski analitičar Draško Đenović.

Dodaje da crkva međutim nije uradila ništa da bi nastavni programi bili prilagođeni deci, i za takvo stanje najviše krivi veroučitelje.

Pročitajte još

„To najčešće rade sveštenici koji nemaju nikakvo obrazovanje vezano za metodiku, nikakvo obrazovanje što se tiče pedagogije i slično i koji ponekad jednostavno ne znaju da se spuste na dečiji nivo, niti, sa druge stane, da približe deci gradivo koje samo po sebi i nije toliko loše“, kaže Đenović.

Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa misli da kvalitet nastave opredeljuje decu u izboru između veronauke ili građanskog vaspitanja. Kaže – školstvo se u lošoj situaciji nalazi već decenijama, a u trenutku kada su gorući problemi – kvalitet nastavnog procesa, pozicija nastavnika, i znanje sa kojim učenici izađu iz škola – veronauka ne bi trebalo nikome da bude u fokusu. Međutim – nije iznenađena što Patrijarh zagovara „menjanje pozicije države“.

„Tolika problematizacija veronauke i činjenica da se ona pojavljuje u saopštenjima nakon sastanaka na visokom nivou i da se o tome zaista puno govori sada u javnom prostoru jasno ukazuje da na drugoj strani postoji određeni stepen volje da se nešto promeni“, kaže Selaković.

„Međutim, mi moramo da imamo u vidu jednu stvar – a to je da je po Ustavu Republika Srbija građanska država, sekularna. Ako ni zbog čega drugog onda upravo zbog toga – predsednik republike se ne sme staviti na stranu bilo koje verske zajednice, uključujući i SPC“, kaže Đenović.

Zabrinutost zbog pozicije veronauke u srpskom prosvetnom sistemu, kako je navedeno u saopštenju nakon sastanka poglavara Srpske pravoslavne crkve sa predsednikom Srbije, sagovornici N1 vide – kao pritisak.

„Patrijarh Porfirije želi da izvrši neku vrstu pritiska na predsednika države ne bi li obezbedio da sva deca idu na veronauku“, kaže Đenović.

„Drugim rečima njemu je dopušteno da se tako ponaša i to nema veze sa njim, nego ima veze sa ovima koji su mu dali tu moć“, misli Selaković.

Komentarišući nedavnu objavu patrijarha na Instagramu u kojoj je istakao da će se posavetovati sa „braćom arhijerejima i predstavnicima drugih Crkava i verskih zajednica“ o tome da li da javno objavi imena direktora škola koji, kako je naveo – „svesno obeshrabruju“ učenike da se opredele za veronauku, sagovornici kažu da pravljenje spiskova u našem društvu u poslednjih 30 godina nikada ništa dobro nije donelo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare