Patrijarh pozdravio odluku MPC da se vrati u jedinstvo sa SPC

Vesti 18. maj 202214:383 komentara
Podeli:
Ohridsko Jezero, Ohrid, Severna Makedonija,
Izvor: Petar Lazović

Patrijarh srpski Porfirije pozdravio je odluku Makedonske pravoslavne crkve (MPC) da se "vrati u jedinstvo" sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i ostalim pravoslavnim crkvama.

U obraćanju na početku sastanka članova Sabora SPC sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Porfirije je rekao da SPC to vidi kao čudo, jer se nije očekivalo da je tako nešto moguće, i da je zahvalan Bogu na toj intervenciji.

Porfirije je rekao da je 55 godina postojao „raskol sa braćom iz Makedonije“, iako se radi o ljudima koji su Srbima najbliskiji i obrnuto.

Povezane vesti

„Dao je Bog, kao i molitve i žrtve koje je podneo arhiepiskop Jovan i ostala braća iz Ohridske arhiepiskopije, da dodjemo do onoga što je očigledno bila čežnja i potreba, a to je da se uspostavi jedinstvo“, rekao je patrijarh.

On je naveo da se Srpska pravoslavna crkva svakodnevno moli da se što pre zaustavi rat u Ukrajini i da jezik oružja bude zamenjen dijalogom dve strane.

„Osećamo da su vremena komplikovana i više nego teška, zbog čega ležemo i budimo se s pitanjem kada će doći kraj sukobu u Ukrajini. Znajući da to nije sukob samo dve zemlje, koje bi po svemu trebalo da imaju mogućnost zajedničkog života, nego da je to mnogo dublji sukob. Da to nije samo geopolitički sukob, nego sukob sistema vrednosti i civilizacija“, rekao je on.

„Molimo se da dodje mir na prostore Ukrajine, da se zaustavi jezik oružja i da započne razgovor i dijalog. A da on bude dijalog ljubavi i srca“, rekao je on.

Patrijarh je zahvalio Vučiću zbog odnosa prema SPC, ali i drugim verskim zajednicama, i dodao da upravo zahvaljujući tom njegovom odnosu i SPC ima pravo da u drugim državama zahteva neke stvari i ukazuje na situaciju.

On je naveo da SPC, gde god da se nalazi, poštuje zakone koji važe u tim državama ali da je često žrtva medijskih manipulacija ljudi koji crkvu žele da zloupotrebe u geopolitičkim procesima.

„Hoće da nas prikažu da smo opredeljeni ovako ili onako, da smo nečija produžena ruka ili da imamo neke mračne planove“, rekao je Porfirije i dodao da SPC to ne želi da demantuje jer su takve optužbe ili posledica nepoznavanja situacije ili zle namere.

Govoreći o aktuelnoj krizi širom sveta, Porfirije je pohvalio, kako je naveo, Vučićevo odgovorno ponašanje i principijelni stav.

„Stav koji ne isključuje racio i logiku, iako je sve prožeto srcem i emocijom. Ljubavlju koja ima ambiciju da ne bude isključiva i pristrasna. Hvala i na svemu tome što činite sa pozicije na kojoj ste da i građanima Srbije bude blaža ova kriza, za koju slutimo da može biti i veća“, rekao je patrijarh.

Komentari

Vaš komentar