Patrijarh Porfirije: Granice Crkve se ne menjaju sa granicama država

Vesti 22. sep 202110:57 > 10:5828 komentara
Podeli:
Patrijarh Porfirije
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da se kanonske granice Crkve ne menjaju nužno sa granicama država, kao i da neće dozvoliti da Crkvom bilo ko manipuliše, jer se ona ne može poistovećivati sa bilo kojom državom, a kamoli sa bilo kojom partijom.

„Nećemo hteti da poistovećujemo Crkvu sa bilo kojom državom, a kamoli sa bilo kojom partijom, i činićemo sve svim silama, duhovnim, raspoloživim, da ne dozvolimo da nama bilo ko manipuliše“, rekao je patrijarh srpski Porfirije u besedi, nakon što je juče, na Malu Gospojinu, služio liturgiju u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

On je ukazao da se stvaraju mnogi konstrukti, fikcije, virtuelne stvarnosti, koje koriste oni koji hoće crkvu da uvuku u razne nesporazume i političke igre, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

„Oni koji hoće crkvu da uvuku u razne nesporazume i političke igre koriste to kao polaznu tačku, polazeći od tog virtuelnog konstrukta kao realnosti koja nikakve veze nema niti sa prirodom crkve, niti sa njenim ambicijama, niti sa njenim služenjem“, rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije je naveo da Crkva nema granica, ne samo istorijskih, nego nema granica ni između ovoga i onoga sveta.

„Kako onda Crkva može da se poistoveti sa bilo kojom, makar i najvažnijom, najmoćnijom, najlepšom zemljom na svetu ili sa bilo kojim narodom? Osim Hrista, sve je relativno“, dodao je srpski patrijarh.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve ocenio je da su države, nekada veće, nekada manje, neke traju vekovima i milenijumima, a neke, koje su bile moćne i silne i zauzimale ogromne prostore, danas ne postoje.

„Nas ne interesuje širenje i sužavanje država. Kanonske granice Crkve se ne menjaju nužno sa granicama država“, rekao je Patrijarh i podsetio na reči vladike Nikolaja „Mi čekamo Hrista, a ne bolje vreme“.

On je istakao da u Crkvi Gospod poziva da svi budu jedno, ali da u „džungli, u prašumi silnih interesa od ovoga sveta, razni – imajući oruđa, ali i oružja medijska u rukama, mogu da stvaraju lažne slike i da onda i od Crkve proizvode ono što niti je bila, niti jeste, niti će biti“.

Patrijarh Porfirije, koji je i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, rukopoložio je Stefana Maksimovića, diplomiranog teologa, u čin đakona.

Komentari

Vaš komentar