Patrijarh Porfirije: Crkva plaća porez kao i svi ostali građani

Vesti 11. nov 202115:18 > 15:24236 komentara
Izvor: N1/arhiva

"Zaista ne mogu da zamislim čime su motivisani oni koji iznose potpuno netačne tvrdnje da Crkva ne plaća porez i bojim se da takvima javne finansije i država Srbija nisu na prvom nego na poslednjem mestu", poručio je patrijarh Porfirije.

On je, kako je objavio na svom Instagram nalogu, a što je preneo sajt Srpske pravoslavne crkve (SPC), istakao da „ni Crkva ni sveštenici nisu izvan poreskog sistema Republike Srbije“.

„Kao i svi ostali građani na sve proizvode i usluge plaćaju PDV po važećim poreskim stopama. Regularno se plaćaju porezi i doprinosi na zarade sveštenstva i drugih crkvenih službenika“, naveo je poglavar SPC.

Povezane vesti

Nijedan poreski zakon ne izuzima Crkvu iz poreskog sistema, iako je to predviđeno evropskim zakonima za opštekorisne aktivnosti verskih zajednica, istakao je on, navodeći kako je „jedini izuzetak“ da SPC ima pravo na povrat plaćenog poreza „za oko desetak zakonom predviđenih proizvoda koji su usko vezani za bogosluženje“ i da su na tom spisku „tamjan, vosak, ali i orgulje“.

„Nadam se barem da netačne tvrdnje i svesne klevete više neće imati privilegovano mesto u medijima“, poručio je poglavar SPC.

Komentari

Vaš komentar