Patrijarh osudio promociju nasilja u javnosti: Crkva će pomoći Sigurnim kućama

Vesti 06. okt 202215:54 13 komentara
Screenshot YouTube/Информативна служба Српске Православне Цркве

Patrijarh Porfirije je osudio promociju nasilja u medijima, te najavio i lično angažovanje na pomoći ženama koje su od nasilnika pobegle u sigurne kuće.

On je ocenio da je „čovekoljubiva reč Hristova“, koja se danas pronosi u različitim sredstvima komunikacije, zaglušena „opštom eksploatacijom nasilja u javnosti“, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Pročitajte još

Patrijarh je kazao da „neki mediji svakodnevno, čak i na nivou zabave, prikazuju najrazličitije vrste nasilja sve do samog divljavštva“, koristeći ih, kako je ocenio, u cilju postizanja bolje gledanosti i zarade“.

„I to toliko da smo u ovoj eri elektronskog umrežavanja i voljno i nevoljno izloženi promociji nasilništva“, naveo je on.

Upozorio je da se time i negativno utiče na mlade.

„Isticanjem nasilja i nemorala u pojedinim medijima, filmovima, na nekim stranicama novina i interneta, čak u svetu dečje igre, u video igrama i bezazlenim almanasima, figure seksualno izopačenih ljudi, ubica i siledžija postaju uzori mladim naraštajima“, kazao je on.

Napomenuo je da je u svetu ovakve takozvane „nove normalnosti“, javnost svakodnevno obaveštena da je suprug ubio ženu, ili momak devojku, da je roditelj ubio dete.

„Na nasilje se i javno poziva, i to nažalost i sa neočekivanih pozicija, pa čak i iz naše svete Crkve, odakle bi morale da odjekuju isključivo poruke mira“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, u mnoštvu vesti posebno se izdvajaju naslovi o nasilju nad ženama, o premlaćivanju, sramoćenju, silovanju i ubijanju sestara, ćerki, supruga i majki.

„Pravoslavna crkva Hristova, a verujem i svi hrišćani u svekolikom svetu, ali ne samo hrišćani, nego svi ljudi, ne može biti odlučnija u odbacivanju ovakve tzv. ‘nove normalnosti’, posebno u osudi nasilja“, kazao je on.

Naveo je da je za Crkvu svako ljudsko biće ikona Božija i da su, kako je kazao, za hrišćane majke i žene i sestre svetinja.

„Nezamislivo je i bolno nasilje nad njima, a činjenica je da su muškarci – kukavice i slabići – samo u poslednje dve godine u Srbiji ubili više od 40 žena, a za poslednjih deset godina, oko 300“, rekao je on.

Kazao je da oseća odgovornost i potrebu da Crkva ovaj problem sagleda u svim njegovim strahotnim dimenzijama, kako bi se, kako je naveo, probudila blagodat Božija tamo gde bude potrebno.

„Crkva će, makar ovde u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, pomagati sigurne kuće“, kazao je on.

Naveo je da će SPC podsticati i vernike da dobrovoljno uzimaju učešće u radu postojećih institucija i centara koji se brinu o žrtvama svakog nasilja.

„Sveštenici će imati preporuku da, koliko mogu, prepoznaju porodično nasilje i da u saradnji sa socijalnim radnicima nastoje da utiču da ne dolazi do tragičnih ishoda“, rekao je Porfirije.

Oni će, kako je kazao, biti podsticani i da u propovedima učestalije govore o problemu svih oblika nasilja koji su prisutni društvu i porodici.

Naveo je da će se i lično angažovati na pomoći ženama koje su se sklonile od nasilja u sigurne kuće.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare