Pašalić: Zakon omogućio poboljšanja u sistemu zaštite od nasilja u porodici

Vesti 11. jul 202216:08 2 komentara
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić utvrdio je da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici omogućio poboljšanja u sistemu zaštite od tog i nasilja u partnerskim odnosima ali da postoji prostor za dodatna unapređenja, pre svega u ranom reagovanju, saopštio je njegov kabinet.

Pašalić je u onlajn obraćanju na predstavljanju Posebnog izveštaja Zaštitnika građana o radu grupa za koordinaciju i saradnju na području Višeg javnog tužilaštva u Nišu naveo da su „u Srbiji žrtve nasilja u porodici, bilo ono fizičko, psihičko ili ekonomsko, uglavnom deca, žene i starije osobe“.

Naveo je i da te osobe „često nisu ni svesne da su žrtve diskriminacije i zlostavljanja“.

„Takav tretman nije stvar pojedinačne porodice, kao što je kod nas uvreženo shvatanje, već čitavog društva jer nasilje rađa ili nove nasilnike ili nove žrtve“, izjavio je Pašalić.

Rekao je da su primetna poboljšanja u postupanju nadležnih po pitanju zaštite žrtava porodičnog nasilja, ali da postoji prostor za unapređenje njihovog rada.

Poseban izveštaj Zaštitnika građana je pripremljen u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom i Forumom sudija Srbije, u okviru projekta „Efikasne politike i usaglašena praksa u pružanju podrške i pomoći žrtvama nasilja u porodici“, podržanog od strane ministarstva inostranih poslova Holandije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare